„Nem gondoltam volna, hogy egyszer megelőzöm Egerszegi Krisztinát. Eleve már nagyon nagy dolog egyszer is olimpiát nyerni, nemhogy hatszor!”

– mondta meghatódva Kozák Danuta, aki a magyar örökrangsorban utolérte a vívó Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot, s az összesen nyolc dobogós helyével – hat első, valamint egy-egy második és harmadik – a hét elsőséggel (plusz egy ezüsttel és két bronzzal) csúcstartó Gerevich Aladár mögött minden idők második legeredményesebb magyar olimpikonja lett.

A kezdetek

Kozák Danuta 1987. január 11-én született Budapesten, lengyel édesanyja révén vegyes családba, így két országot is büszkévé tehetett későbbi sikereivel. Időben kezdett megismerkedni a kajakozással, kilencéves volt, amikor a KSI versenyzője lett. Akkor még nem a majdani olimpiai aranyérmek, valamint a megszámlálhatatlan világ- és Európa-bajnoki érmek lebegtek a szemei előtt, csupán a sport örömét kereste, viszont aki tehetséges és mellé még szorgalmas is, azt gyorsan megtalálja a siker.

Jöttek az érmek

A 2003-as komacui ifjúsági világbajnokságról már két arany- és egy ezüstéremmel tért haza, két évvel később Szegeden pedig mindkét egyes számot (500 és 1000 méter) megnyerve búcsúzott a korosztálytól. Szinte azonnal bekerült a felnőtt válogatott már akkor is bombaerős keretébe Kovács Katalin, Janics Natasa, Fazekas-Zur Krisztina és Benedek Dalma mellé, sőt, a vele egy idős Szabó Gabriellával kiváló párost alkotva a világversenyeken is helyet követelt magának.

Töretlen siker

A 2007-es pontevedrai Európa-bajnokság K2 1000 métere aranyától kezdve nem volt olyan Eb, Vb vagy éppen Olimpia, ahonnan érem nélkül tért volna haza.

„Az emberek hajlamosak úgy kalkulálni, hogy ha Kozák Danuta elindul egy számban, biztosan nyer. De ez nem így van, nincs papírforma siker. Harmincnégy évesen túl vagyok a csúcsformámon, nem tudok olyan időeredményeket evezni, mint régebben, már lefelé jövök a hegyről. Máshogy kell edzenem, másként regenerálódik a szervezetem. Ezért sem vehettem és vehetek semmit biztosra"

– mondta az idén júniusi válogató után, ahol egyesben a régről ismert magabiztossággal verte a hazai mezőnyt.

Hatszoros olimpiai bajnok!

„Szeretném megköszönni a férjemnek, a családomnak, hogy eljutottam idáig, a lányoknak, akikkel együtt szereztem az érmeket, Csipes Tamarának, Bodonyi Dórának, Kárász Annának, Szabó Gabriellának, Kovács Katalinnak – boldog vagyok. Az biztos, hogy ez egy életre szóló diadal: voltak benne nehéz pillanatok, hiszen az sosem könnyű, amikor úgy indulsz el edzésre, hogy a lányod sírva kérdezi, mikor lesz már vége ennek a hülye olimpiának. Te meg számolsz vissza, hogy már csak három már csak kettő, és egyre inkább azt érzed, legyünk már rajta túl. Volt benne sok szenvedés, rengeteg keserűség, de mégiscsak sikerült elérni idáig, és ennek nagyon örülök.”

Olimpiai sikerei:

ezüst 2008, Peking K4 500 m

arany 2012, London K4 500 m

arany 2012, London K1 500 m

arany 2016, Rio de Janeiro K1 500 m

arany 2016, Rio de Janeiro K2 500 m

arany 2016, Rio de Janeiro K4 500 m

arany 2021, Tokió K4 500 m

bronz 2021, Tokió K2 500 m

Ezen kívül 14 világbajnoki arany, 2 világbajnoki ezüst, 2 világbajnoki bronz

17 európa bajnoki arany, 8 európa bajnoki ezüst, 1 európa bajnoki bronz

Ifjúsági sikerek

U23-as Európa-bajnokság 2 arany, 3 ezüst

Ifjúsági Világbajnokság 4 arany, 1 ezüst

Ifjúsági Európa-bajnokság 2 arany, 1 ezüst, 1 bronz