Hidd el, megéri! Az alábbi eset is azt példázza, az ördög nem alszik. Hát még a csalók!

Van, amikor kell egy kis bizalmatlanság!

Egy tűzifavásárló kérte az EUTR hatóság segítségét abban, hogy utánajárjon egy tűzifa-hirdető megbízhatóságának. A bejelentőnek a Nébih egy korábbi, tűzifacsalásokról szóló cikke alapján vált gyanússá a hirdető magatartása:

mielőbbi utalást kért, viszont alig akart magáról adatokat megadni, majd amit megadott, arról később kiderült, hogy nem a sajátja. 

A szemfüles vásárlónak köszönhetően a Nébih azonnal töröltette a csaló hirdetését, adatait pedig felvette a feketelistára. A bejelentő az egyik legnagyobb hirdetési szolgáltatónál megjelent hirdetés alapján emailben vette fel a kapcsolatot a hirdetővel. Ezt követően a megadott telefonszámon folytatódott az egyeztetés, a hirdető mielőbbi emailes megrendelést sürgetett, amire az előre utaláshoz szükséges számlaszám megadását ígérte. 

Nem jogszerűtlennek, hanem hiányosnak tűnt

Bár a Nébih valóban ellenőrizte a hirdetést néhány órával a megjelenése után, de nem a jogszerűségéről, hanem éppen a hiányosságairól küldött e-mailt a hirdetőnek. Az EUTR hatóság ebben a levélben kérte a hirdetőt arra is, hogy adja meg az azonosításához szükséges pontos adatait, ellenkező esetben a Nébih töröltetni fogja a hirdetést. A találékony csalók a Nébih üzenetében pár szót kicserélve, a hirdetésük jogszerűségét igazoló szöveget alakítottak ki, majd azt küldték meg a tűzifavásárlónak.  A bejelentő felelősségteljes közreműködésének hála, törölték a csalót!

Ha rendelsz, ezeket SOHA ne feledd!

  • Vásárolj ismert kereskedőtől! 
  • Ellenőrizd a kereskedő EUTR azonosító számát, cégadatait! 
  • Nézd meg a Nébih feketelistáját! Ha szerepel rajta, semmiképpen ne vásároljon a hirdetőtől!
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyél át! 
  • Lerakodás előtt alaposan nézd meg a kiszállított fát! 
  • Soha ne utalj előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek! 
  • Kétség esetén jelezd a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a Nébih részére!