Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Luxuscikk lehet a csirkehús? Brutális áremelkedést jósolnak a szakemberek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akár 2-3 ezer forintba is kerülhet a csirkehús kilója az élelmiszer-árstop kivezetése után. A tényleges számokat még rengeteg tényező befolyásolhatja, hiszen még az sem látszik, mennyire fogják majd vissza a fogyasztásukat a háztartások, amelyeknek a sertéshús drágulására is fel kell készülniük.

Persze nincsenek könnyű helyzetben a baromfitartók sem, akiknek nemcsak a takarmány kerül egyre többe, hanem az energia és az üzemanyag is, írta meg az Index cikkét szemlézve Agrárszektor. Gondot jelent az is, hogy a hazai gabona nem jut el az állattartásig. A takarmánykeverők nagy része elsősorban a fix és régebbi partnereket szolgálja ki, az új megrendelőknek már árajánlatot sem tud adni. Csorbai Attila a Baromfi Terméktanács elnöke szerint a háború miatt azt is el lehet felejteni, hogy idén ismét emelkedhet a vágócsirke-termelés volumene. Sőt, szinte biztos, hogy a takarmány-, energia- és üzemanyagár-emelkedés függvényében a telepített állomány és ezzel együtt a kibocsátás is csökkenhet. 

Nem tudni például azt sem, hogy a hazai gabonahozamokat mennyire befolyásolja az idei, hosszú ideje tartó aszály. Komoly hatása lehet annak is, hogy mennyire koncentrálnak a veszteségkompenzálásra a cégek, illetve annak, hogyan reagálnak a fogyasztók arra, hogy a valós költségek miatt áremelésekre van szükség. 

Azok a fogyasztók, akik ebből egyelőre semmit sem érzékelnek, mert a csirkemellfilé és a sokat emlegetett far-hát árrögzítése egyelőre visszafogja a drágulás ütemét, ami az árstop kivezetése után komoly méreteket ölthet, véli a szakember.