Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ma kezdődik a Nagyböjt

A keresztény hagyományok szerint már a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma. 

A Húsvét előtti nagyböjt a keresztény kultúra egyik legnagyobb eseménye, mely a húsvétvasárnap előtti 40. napon, hamvazószerdán kezdődik. A vallás szerint ez egyfajta testi és szellemi megtisztulás. amivel a keresztények a Húsvétra készülnek fel, így a 40 nap alatt mellőzik, illetve mellőzték a húsos ételeket.

Manapság már a nagyböjt átvitt értelemben a mindennapokban is betört, sokan a tavasz közeledtével a megújulás jegyében tartják a böjtöt. Számtalan böjt van, mely vallási, szellemi háttérre való tekintet nélkül bárki elvégezhet. Ilyenek például a gyümölcsböjtök, melyek során csakis nyers gyümölcsöket ehetünk, de ez csak pár napból áll, zöldség böjt, ezek mind léböjt, tisztító, gyógyító böjtök.

Ezen kúrák során gyógyfüvekből álló teákat, csakis természetes adalékanyag hozzáadása nélküli ételeket szabad fogyasztani. A szellemi tisztulás itt is végbe megy, hiszen ha energikusabbnak, kipihentebbnek érzed magad, szellemileg is jobban tudsz teljesíteni.

Arra viszont az orvosok felhívják a figyelmet, hogy,  szakember bevonása nélkül hosszabb időszakos böjtöt ne kezdjünk el, mert esetleg kárt tehetünk szervezetünkben.