Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Ma már nem olcsó Kínából rendelni

Július 1-jén az Európai Unióban megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró értéket meg nem haladó áruk áfamentessége. Értéktől függetlenül áfát kell fizetni ezekre a termékekre, és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. 

A NAV új felületet nyitott

Az adóhatóság új, webes felületen teszi lehetővé a vám-árunyilatkozatok online benyújtását. 150 eurós összeghatárig az áruk behozatala továbbra is vámmentes marad, az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és a kölnik, továbbá a dohány és a dohánytermékek kivételével.
A megrendelt küldemények legnagyobb része előreláthatólag nagy e-kereskedelmi platformokról fog érkezni, akik bejelentkeztek az IOSS-rendszerbe . Ezzel jelentősen egyszerűsítik a vámadminisztrációt, hiszen az IOSS-rendszerben működő kereskedők az áfát már a vásárlás pillanatában beszedik a vásárlótól, és automatikusan fizetik meg azt az adóhatóságnak.

Ha valaki olyan webshopból vásárol, ami nem tagja az IOSS-rendszernek, akkor a postai szállítmányozóknak egy különleges szabályozásban lehetőségük van arra, hogy automatikusan elvégezzék a vámkezelést, és utána szállítsák ki a csomagot. A postai szolgáltató a vámkezelésért külön díjat is felszámíthat.

Ha a vásárló úgy dönt, hogy maga szeretné a vámkezelést intézni, erre is lehetősége lesz. 

A magánszemély címzettek július 1-jétől a NAV új, eVÁM webes felületén keresztül is benyújthatnak vám-árunyilatkozatot. A vámkezelés ebben az esetben díjtalan. A vámkezelt termék áfája az eVÁM portálon bankkártyával vagy átutalással is fizethető. 

További információk:
https://www.nav.gov.hu/nav/internetes_vasarlas
https://evam.nav.gov.hu