A salgótarjáni Salgglas Zrt. vezette konzorcium közel másfél milliárd forintos projektjének eredménye egy sci-fiket idéző tudással rendelkező üveglap.
  

Az úttörő megoldás lehetővé teszi, hogy egy jármű szélvédője kijelzőként is tudjon funkcionálni, így tartalmakat lehessen megjeleníteni a teljes felületén.
Kétféle prototípust is létrehoztak: a “demobox” egy könnyen szállítható szimulátor, a másik pedig egy ténylegesen működő Jeep Wrangler-be épített szélvédő.
A Salgglas Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a TravelSoft Online Kft. 977,9 millió forint uniós támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) “K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázatán az egymilliárd 417 millió forintos fejlesztéshez.
Csiszológép beállítását végzi egy dolgozó a SALGGLAS Üvegipari Zrt. új beruházásban épült vágó-csiszoló gépsorán Salgótarjánban. 

A két hardvert a 2021. évi Automotive Hungary Expo-n mutatták be a Salgglas standján, ahol három napig folyamatosan tesztelhették a felhasználók. A cég közlése szerint számos szoftveres újdonságot is rejtenek a prototípusok. Ilyen az újfajta gesztusvezérlés, a különböző fénykitakarási lehetőségek (vakító fények semlegesítése), vagy például a kevert valóság megjelenése, amely kiegészíti a szabad szemmel látott valóságot rossz látási viszonyok között.
A rendszerrel a vezető számára egyetlen veszélyforrás sem marad láthatatlan – tették hozzá.

A Salgglas Zrt. több mint 120 éves üveggyártási tapasztalatot és hagyományt ápolva működik Salgótarjánban. A nyilvános cégadatok szerint a 371 embert foglalkoztató társaság 2021. évi árbevétele 17,761 milliárd (2020. évi árbevétele 18,69 milliárd) forint volt, ebből az export árbevétel 9,243 milliárd. A 2021-es üzleti évet 471 millió forintos veszteséggel zárta a társaság. A Salgglas egyebek mellett az Audi, a BMW, a Mercedes márkák autóihoz gyárt szélvédőket.