Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Gazdaság

Magyarok is érintettek lehetnek: több tízezer munkanélkülire számítanak Ausztriában

coronavirus covid-2019 girl in mask - stop pandemic

Hétfőtől megáll az élet Ausztriában. A szigorú intézkedések az országban dolgozó magyaroknak is fájhatnak.

Akár a félmilliót is elérheti azok száma, akik csökkentett munkaidőben lesznek kénytelenek dolgozni a lezárások alatt. Erre számít Johannes Kopf az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) vezetője. A szakember szerint, emelkedni fog a munkanélküliség is. Tízezrek veszíthetik el állásukat, mindenekelőtt azokban az iparágakban, amelyeket különösen érzékenyen érintenek a szigorítások, írja az ORF nyomán a Kronen Zeitung. Ezek közé tartozik az idegenforgalom, a vendéglátás, de az olyan szolgálatások is, amelyeknél nem tartható be a védőtávolság, mint például fodrászok vagy a kozmetikusok esetében. 

A szabályok egyébként rendkívül szigorúak. Mindenki csak indokolt esetben hagyhatja el otthonát, például, ha munkába, orvoshoz, patikába vagy az alapvető cikkeket árusító boltokba megy. A baráti társaságoknak is le kell mondaniuk az összejövetekről, és nemcsak azért meg bezárnak a kocsmák és az éttermek (az elvitel, kiszállítás engedélyezett): a közvetlen rokonokat, ismerősöket is csak egyenként lehet meglátogatni. A védőtávolságot másfélről két méterre növelték. Nem nyithatnak ki a karácsonyi vásárok sem, bezárnak, a színházak, a mozik, a hangversenytermek, a könyvtárak. Beltérben, így a munkahelyeken is, kötelező az FFP2-es maszk viselése, az oltás esetében pedig a második dózis felvétele után a jelenlegi 9 helyett 7 hónappal érvényét veszti a védettségi igazolás. Az előírások betartását szigorúan ellenőrzik, extrém esetben akár 30 ezer euró (több mint 11 millió forint) lehet a büntetés.     

Ezek után nem meglepő, ha az AMS arra készül, hogy sok vállalkozás ismét kénytelen lesz igénybe venni az állami támogatást, az egyelőre december 12-ig tartó időszakban. Egy évvel ezelőtt 360 ezren dolgoztak csökkentett munkaidőben, és bár a mostani szám ennél nagyobb lehet, Johannes Kopf szerint rövid időn belül belül újra magához térhet a munkaerőpiac. 

Ha az úgynevezett „lockdown” valóban három hétig fog tartani…