Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Mattlakkozással is készülnek az Audik Győrben

A vállalat lakkozóüzemének portfóliója egy új kompetenciaterülettel bővült: az Audi Konszernben Győrben készülnek először a matt és a fényes lakkozású autók ugyanazon a gyártósoron, szériagyártásban.

Az Audi Hungaria több mint 160 000 autót gyárt évente, melyek fényezése a 43 000 négyzetméter alapterületű lakkozóban történik. A karosszériák a 6,5 km hosszú gyártósoron, a legkülönbözőbb színeket magukra öltve válnak ellenállóvá a környezeti hatásokkal szemben. 

A Győrben készülő autók a lakkozás után mind a szigorú funkcionális követelményeket, mint pl. a kőfelverődés és UV-sugárzás elleni védelem, mind a megjelenéssel kapcsolatos vevői elvárásokat, többek között a színtónus-stabilitására és a struktúrára vonatkozó elvárásokat is maximálisan teljesítik.

A mattlakkozást alapos előkészületek előzték meg. Elsőként a tesztlakkozások zajlottak, majd egy laborvizsgálati szakasz következett, mely a fényezett felület bevizsgálására irányult, biztosítandó, hogy a gyártott termék minden követelménynek megfeleljen. Az új technológia bevezetéséhez a vállalat munkatársai felkészítették a gyártási infrastruktúrát: kiépítették a körvezetéket a lakkellátó termektől a robottérig, illetve a robotokat is átalakították. Az üzemben lévő 10 lakkozórobotot a mattlakkozás sajátosságainak megfelelően programozták és tesztelték. Így minden készen állt a mattlakozás sorozatgyártásba történő bevezetésére.

A mattlakkozás a Győrben gyártott valamennyi modellváltozat (Audi TT,  TT RS Coupé és Roadster, illetve Q3, RS Q3 és ezek Sportback kivitelei) esetében elérhető. A szériagyártás négy színnel indult el: Daytona-szürke, Tőr-ezüst, Harmat-szürke és Piton-sárga árnyalatok közül lehet választani.