Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A májusi erősödés után júniusban még nagyobb mértékű volt a növekedés – az első féléves mutató összességében már bővülést jelez.

Júniusban 27,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékkal volt nagyobb a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított teljesítmény.

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján elérhető adatok szerint a júniusi kibocsátás értéke folyó áron 507 milliárd forint volt, ami kimagasló összeg: az elmúlt másfél évben nem volt félmilliárd forintot meghaladó havi érték folyó áron.

Az idei év első négy hónapjában váltakozva nőtt és csökkent az ágazatban a termelés, majd májusban 18 százalékos növekedést mutatott.

A mostani kedvező adattal kiegészítve összességében az első fél évben már 7,3 százalékos emelkedést könyvelhető el az építőipari termelésben az előző év azonos időszakához képest.   

Az épületek építése 25,0, az egyéb építményeké 32,1 százalékkal magasabb volt a tavaly júniusi rendkívül alacsony bázisnál.     

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya változatlan áron számolva 21,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 32,0, az egyéb építményeké 14,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.   

A második negyedévben az építőipar termelői árai 9,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mélyépítés területén 7,2 százalékos volt az árak átlagos emelkedése, az épületek építése 10,0 százalékkal, a speciális szaképítés 10,2 százalékkal drágult. Az első negyedévi 7,0 százalékos emelkedéssel együtt az első fél évben 8,1 százalékos volt az árak átlagos emelkedése.