Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Megszűnhet a hosszú várakozás! – Egyszerűbben lehet behozni autót külföldről

Eddig egy-egy külföldről behozott autó honosítására akár két hónapot is várni kellett, most azonban egy törvénymódosítással ez az idő jelentősen csökkenhet. 

A Vezess.hu portál írt arról, hogy nagy változást hozhat a külföldi autók honosításában az a  bő egy éve történt törvénymódosítás, amely alapján a Magyar Autóklub is belefogott a honosításba.

A módosítás lényege, hogy a kormányhivatali vizsgálóállomások mellett olyan szervezet is végezhet honosítást, amely országos lefedettségű vizsgaállomásokkal rendelkezik, vagyis minden megyében van legalább egy ilyen telephelye. Az Autóklub tavaly tavasszal kapta meg ezt a minősítést a közlekedésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumtól – írják. 

Az Autóklubbnál már elindult a honosítás 

A szervezet 44 vizsgálóállomása közül egyelőre 32 helyen indult el ez a szolgáltatás. A többi telephely is fokozatosan csatlakozik, amint megkapják az illetékes kormányhivatal engedélyét. Ez várhatóan heteken belül megtörténik.

Két hónap helyett pár nap? 

Jelenleg 3-5 napon belülre tudnak időpontot adni honosításra, szemben a másfél-két hónapos kormányhivatali várólistákkal. Az eljárás 8 ezer forintos hatósági ára nem változott.