Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Mennyire kell tartanunk a darazsaktlól?

Biztosan sokunkkal előfordult már, hogy a darázs megjelent életterünkben, és azonnal ijedelmet okozott akár nekünk, akár a környezetünkben bárkinek. Ez szerkesztőségünkben szintén rendzseres jelenség. Most leírunk pár érdekes dolgot, mikor kell félni a darazsaktól, és mit érdemes tenni ellenük valamint, ha meg is csípett, mi a helyes teendő. 

 

A darazsakról tudni kell, hogy csak akkor támadnak minket, ha veszélyt éreznek. Ami a legrosszabb bennük, hogy a méhekkel ellentétben több szúrásra is képesek, ugyanis a fullánkjuk nem szakad bele az áldozatába. Az enyhébb tüneteken kívül, akár allergiás reakciót is kiválthat a szúrása, amely legrosszabb esetben halálhoz is vezethet.

Leggyakrabban szellőzőkben, födémekben és üregekben telepednek meg a darazsak. Olyan helyet keresnek, ami meleget ad és tágas a számukra. Amikor födémben raknak fészket, az azért veszélyes, mert könnyen átrághatják a mennyezetet. Ha ez megtörtént, azonnal ki kell lakoltatni a lakókat, mert életveszély állhat fenn.

 

Hogyan védekezhetünk a ellenük?

 

A házi praktikákkal többet árthatunk, mint használunk. Gyakran előfordul, hogy betömik a lyukakat, ahol befurakodtak a darazsak, abban a reményben, hogy megfulladnak. Ez hibás felfogás lehet, mert ezek a rovarok mindig a kiutat keresik. A fészkeknek nem szabad sem WD40-nel, sem pörzsölővel nekiesni.

 

Mit tegyünk, ha megcsípnek?

 

Sajnos sokan érzékenyek vagy allergiásak, akár a darázs-, akár a méhcsípésre. Utóbbinál valamilyen éles tárggyal pöcköljük, húzzuk ki a fullánkot:

– A kalcium, valamint az ecetes borogatás ezekre a csípésekre nem érnek semmit.

– A csípés helyét sima vízzel mossuk le, majd hűtsük, jegeljük – de úgy, hogy a fagyasztott tárgy ne érjen közvetlenül a bőrhöz! Gyógyszertárakban kaphatók csípés utáni, hűsítő krémek, gélek.

– Átmenetileg segíthet antihisztamin tartalmú gyógyszer, fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő.

– Súlyos allergiás reakció – nehézlégzés, hirtelen duzzanat, hányinger, hányás, szédülés, ájulás – esetén azonnal hívjuk a mentőket. A gyors segítség életet menthet!