Európai növény, számos változata ismert. Illóolajáért is nagyon kedvelt, de fűszernövényként is kiválóan alkalmazható, emellett gyógyhatása sem elhanyagolható. Ez a könnyen termeszthető évelő, hétköznapi növény a napon és félárnyékban is jól eléldegél. Vízigénye közepes: nem kell túllocsolni, de kiszáradni sem szabad hagyni. A laza talajt kedveli, cserépben nevelve pedig az általános virágföldben is jól érzi magát. Mivel évelő és könnyen terjed, elnyomhat más, mellette élő gyengébb fajokat. Cserépben nevelésnél is érdemes a nagyobbat választani, magról könnyen szaporodik.
Nézzük, milyen menta fajták vannak, és milyen jótékony hatásuk van!
- A borsmenta (Mentha Piperita) jótékony hatásai: étvágytalanság esetén étvágygerjesztő, illóolaját párologtatva frissít, fejfájást enyhít, fájdalomcsillapító krémek alapanyaga, puffadás ellen is hatásos, serkenti az epeműködést, enyhe görcsoldó hatása is van, fertőtlenítő hatású nők felfázásos tüneteire, enyhe nyugtató, enyhe gyulladáscsökkentő torokfájás esetén (öblögető), segíthet a fogyókúrában, ételízesítő.
- A fodormenta (Mentha Crispa) jótékony hatásai: szélhajtó, görcsoldó, frissítő, ételízesítő, nyugtató.
- narancs menta: A narancs menta (Mentha piperita ‘Citrata’) kb. 70cm-es magasságot elérő évelő növény, mely fűszerkertben, cserépben és balkonládában egyaránt jól érzi magát. Lágy szárán sorakozó kerekded, zöld színű, kissé bronzos árnyalatú levelei kellemes citrus illatot árasztanak. Levendula lila virágait a nyár második felében hozza. Leveleivel főzve, valamint a növényről leszedve frissen is ízesíthetünk ételeket, vagy főzhetünk belőlük teát. A narancs menta nem túl kényes növény. Ültetési helyéül, napos, világos vagy félárnyékos ültetési helyet is választhatunk. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, lényegében bármilyen talajban jól fejlődik. Kedveli, ha földje kissé nedves, ezt rendszeres, mérsékelt öntözéssel biztosíthatjuk számára.
- csokoládé menta: A csokoládé menta (Mentha x piperita f. citrata ‘Chocolate’) kb. 40cm-es maximális magasságot elérő évelő növény, mely a menta egyik kertészeti változata. Ültethető talajtakaró növényként szabadföldbe, de nevelhető cserépben, balkonládában is. Díszítőértékét a nyár második felében nyíló lila virágai, pirosas színű szára és levélnyele, valamint haragoszöld színű levelei adják. Kellemes aromájú fűszernövény.A csokoládé menta egyszerűen nevelhető, vízigényes növény. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. A talaj típusára nem igazán kényes, egyedül az a fontos, hogy ültető közege jó vízáteresztő legyen.
- Ananász menta: Az almaillatú menta, almamenta, ananászmenta (Mentha suaveolens ‘Variegata’), kb. 50cm-es magasságot elérő évelő növény, melyet cserépben, valamint talajtakarókét ültetve szabadban is nevelhetünk. Kedves megjelenésű növény, köszönhetően fehér szegélyű, sötétzöld, fűrészes szélű leveleinek, melyek megdörzsölve almaillatot árasztanak. A nyár közepén kicsi fehér virágokat is hoz, de elsősorban levélzetével díszít.
- A gyömbér illatú menta (Mentha gracilis.var. „Ginger Mint”) kb. 70cm-es maximális magasságot elérő évelő fűszernövény és gyógynövény. Teák készítéséhez, valamint főzéshez is felhasználható.A citrom illatú mentához, és borsmentához hasonló hatóanyagokat tartalmaz. Levélzetét üde zöld színű, egymással szemben növekvő kerekded levelek alkotják. Lila színű virágai nyáron nyílnak.
- A vízi menta (Mentha aquatica) kb. 50-80cm-es magasságot elérő, leveleivel, valamint virágaival egyaránt díszítő növény. Kék, lila és liláskék színű, illatos virágai a nyár második felében, valamint ősz elején pompáznak.Levélzetét sötétzöld színű, erősen erezett, kerekded levelek alkotják. A vízi menta nem igényel túl sok gondoskodást, jól érzi magát tópartra, valamint a tó sekélyebb, maximum 10cm mély részére ültetve is.
A menta lekvár
A menta lekvár egy egyszerűen elkészíthető édesség, mely kiváló ízzel és aromával rendelkezik. És amellett, hogy nagyon ízletes, a menta lekvárnak még számos, a testre gyakorolt jótékony hatása van: erősíti az immunrendszert, segít a megfázásos panaszok és gyomor problémák gyógyításában. Egy nagyon kellemes ízvilágú készítményről beszélünk, melyet használhatunk palacsinta töltelékeként, fagylaltok vagy különböző sütemények készítéséhez.
Hozzávalók
- 250 g menta levél
- 2 darab citrom
- 1 kg cukor
- 0.5 l víz
Elkészítési javaslat
A mentát megmossuk, leitatjuk a fölösleges vizet róla és apróra vágjuk. A citromot héjával együtt szintén apróra daraboljuk. Az így kapott mentát és citromot egy edénybe főni tesszük, és 10 percig forraljuk.
A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd átpasszírozzuk a keveréket. Az így kapott sűrű öntethez hozzáadjuk a cukrot és két órán keresztül lassú tűzön főzzük. Ha elkészült, tiszta üvegekbe öntjük és lezárjuk azokat.
Ma is tettünk az egészségünkért, és még finom is!