Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Gazdaság

Mi is tanulhatunk belőle: így védekeznek a hőség ellen Ausztriában

Ha a májusi időjárásból indulunk ki, nem fogunk fázni idén nyáron. Egy-két hőhullámot biztosan nem úszunk meg, és mivel nem tud mindenki azonnal a tengerpartra rohanni, Bécs komplett akciótervet dolgozott ki, hogy elviselhetőbbé tegye a forró nyári napokat.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, sokkal inkább olyanokra, amelyek már rövid távon éreztetik hatásukat. A többi közt bővítik az ivókút-hálózatot, szabadtéri munkaállomásokat alakítanak ki, valamint lesznek olyan épületek, ahová bárki bemehet hűsölni a tikkasztó kánikulában. 

Mivel az idősek különösen nehezen viselik a nagy meleget, árnyékolják, illetve klimatizálják az osztrák főváros idősotthonait, a berendezések működtetését a tetőkön elhelyezett napelemek segítségével oldják meg. Bécs természetesen odafigyel a fiatalabbakra is: sz iskolák felújításakor, illetve újak építésekor ügyelnek arra, hogy az épületek ne melegedjenek fel könnyen, energetikai rendszerük pedig klímasemleges legyen.

A „tüneti kezelésen” túl más dolgok is szerepelnek az akciótervben. 2025-re például ötször, 2030-ra pedig tizenhatszor annyi áramot szeretnének előállítani a nap segítségével, mint 2020-ban. Ezzel párhuzamosan csökkentik a fosszilis energiahordozóktól való függőségét és nagy hangsúlyt fektetnek a lakások, épületek energetikai felújítására, írja az ORF. Mindezeken felül újabb járdákat, bicikliutakat építenek és bővítik a tömegközlekedést is.

De ez még nem minden. 2025-ig 25 ezer új fát ültetnek el Bécsben, ügyelve arra, hogy a sűrűn lakott kerületekben is nőjön a zöldterületek aránya. Ezt egyebek mellett azzal érnék el, hogy csökkentik a leaszfaltozott felületek nagyságát: ezeket beültetnék, és így nem csak a hőszigetek száma csökkenne, hanem lakóknak is lenne helye a feltöltődésre, kikapcsolódásra.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com