Egyre felelősebbek a magyar kutyatartók, és már többnyire eszükbe sem jut, hogy a családi ebéd vagy vacsora maradékát tegyék négylábú kedvencük elé. Ami nagyon fontos fejlődés az elmúlt évtizedekhez képest. Az ember és a kutya emésztőrendszere nagyon különböző, és számos daganatos megbetegedés megelőzhető a kutyáknál is a helyes táplálékbevitellel. Ehhez persze azt is tudni kell, hogy bár a kutya húsevő ragadozó, de szüksége van a fehérjén kívül másféle táplálékforrásra is: szénhidrátokra, zsírokra, nyomelemekre, ásványi anyagokra és vitaminokra, más mértékben, mint az embernek. Nagyon divatos etetési forma mostanában a B.A.R.F., azaz nyersetetés, amiben rendkívül sok zöldség-gyümölcs is előfordul, ezért is fontos tisztában lennünk, hogy mit ehet és mit nem ehet a kutyánk.

Most összeszedtük, melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyekből négylábú kedvencünk messziről kerüljön el a kutya az egészsége érdekében.
Tiltólistás zöldségek, gyümölcsök

1. Avokádó
Míg az avokádó egészséges táplálék lehet a kutyatulajdonosoknak, egyáltalán nem adható a kutyáknak. Az avokádó héja, magja és levelei persin-t tartalmaznak, amely gyakran okoz hányást és hasmenést a kutyáknál. A gyümölcs húsos belsejében nincs annyi persin, mint a növény többi részében, de a kutyák számára az is soknak bizonyul.

2. Cseresznye
A mag körül levő húsos rész kivételével a cseresznye cianidot tartalmaz, és toxikusak a kutyák számára. A cianid meggátolja a sejtek oxigénszállítását, ami azt jelenti, hogy a kutya vérsejtjei nem tudnak elég oxigént kapni. Ha a kutyád eszik a cseresznyét, figyelned kell, ha kitágult pupillái, légzési nehézségei és vörös ínye van, rögtön menjetek állatorvoshoz, mivel ezek a cianidmérgezés jelei lehetnek.

3. Szőlő
A szőlő is és a mazsola is roppant mérgezőek a kutyák számára függetlenül nemtől, kortól és fajtától. Valójában a szőlő olyan mérgező, hogy akut veseelégtelenséghez vezethet. Semmilyen feltétel alatt ne adjunk a kutyának szőlőt vagy mazsolát!

4. Gomba
Míg az 50 000 gombafajta közül csak 50-100 ismert mérgezőnek, ezek viszont valóban kárt okozhatnak a kutyákben, akár halált is okozhatnak. A tenyésztett és mosott gombák rendben lehetnek, de biztonságosabb teljesen elhagyni és óvakodni, mint utólag sajnálkozni és bánkódni.

5. Hagyma
A vöröshagyma, a póréhagyma és a metélőhagyma egy olyan növénycsalád része, amely Allium néven ismert.
Ezek minden tagja mérgező a legtöbb háziállat, különösen a macskák és kutyák számára. A hagyma a kutyáknál hányást, hasmenést, gyomorfájást és hányingert is okozhat.

6. Zöldborsó
Megoszlanak a vélemények, de szerintünk inkább kerüljétek. Annyi sok más fajta hasznos zöldség van amellyel ki lehet váltani, nem érdemes kockáztatni.

7. Burgonya
A nyers burgonyát a kutyák szervezete nem tudja hasznosítani, ezért jobb, ha kerüljük. Emellett gyomorfájást is okozhat nekik még főzve is, ha sokat esznek belőle. Szerencsére nem is nagyon szeretik.

8. Paradicsom
Bár a paradicsom érett gyümölcse (a piros rész, amelyet általában az emberek fogyasztanak) a kutyák számára általában biztonságosnak tekinthető, a zöld növényi részek egy toxikus anyagot tartalmaznak, melyet solanin néven ismerhetünk. Bár a kutyának nagyobb mennyiséget kellene enni belőle ahhoz, hogy igazán ártalmas legyen, mégis jobb, ha a paradicsomot egészen kiiktatjuk az étrendjéből.

Bár nem tartalmazza a felsorolás konkrétan, de a bélgázt okozó zöldségek nagy mértékű fogyasztása sem javasolt, vagyis jobb, ha elkerüljük a kutyák káposztafélékkel való etetését is.
Azonnal fordulj állatorvoshoz, ha ezt tapasztalod!
A mérgezés leggyakoribb tünetei a rendellenes pulzus, szívritmuszavarok, a hasmenés, hányinger rohamok, étvágytalanság, koordinációs problémák, remegés, majd halál. Bármely enyhébb tünet esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz, ne bagatellizáljuk el a dolgot.
Ha túl hidegnek érezzük a testrészeket, valamint kipirosodtak, megduzzadtak, esetleg szövetnedvek jelentek meg, minél hamarabb melegebb helyre kell vinnünk háziállatunkat. Fagyás következtében jégkristályok képződhetnek a kutya vérében, melyek károsíthatják az ereket és artériákat is.