Te is vagy úgy, hogy környezettudatos életet szeretnél élni, de minden drága? Ne legyen kifogás az ökotudatos élettel szemben az ára! Valójában nem kell sok pénz ahhoz, hogy a bolygónk érdekeit szem előtt tartva élj – sőt még spórolhatsz is vele. Adunk pár tippet!

Lépésről lépésre

Állíts fel tartható vállalásokat. Nem egyik napról a másikra fogsz átállni zero waste életmódra, már az is haladás, ha például azt a célt tűzöd ki magad elé, hogy helyi és szezonális termékeket vásárolsz. Lehet, hogy így többet költesz zöldségre, de garantáltan nem fogsz ezreket kidobni déligyümölcsökre. A magyar divattervező pólója pedig sokkal tovább bírja majd, mint fast fashion társai.

Ne vegyél újat!

Nem kell egyből megvenni mindent, hiszen ne feledd, az kerül a legkevesebbe, amit már eleve birtokolsz. Nem kell a mutatós, bambuszból készült sétálós kávés pohár, hiszen foghatsz egy befőttesüveget is, abba is ugyanúgy odaadják a kávét. A vászonzsákokat sem kell megvenni bevásárláshoz: Bea Johnson, a zero waste mozgalom első és talán leghíresebb alakja is kispárnahuzattal járt eleinte boltba, abba tette a zöldségeket. De a gyerekek kinőtt pólójából is varrhatunk párat.

Használd, amid van!

Az angol nyelvben R betűs szavakkal szokták összefoglalni a lényeget, ezek a fenntarthatóság R-jei: refuse (utasítsd vissza), reduce (csökkentsd a fogyasztásod), reuse (használd újra), recycle (hasznosítsd újra), repurpose (adj új rendeltetést neki), rot (komposztálj), repair (javíttasd meg), respect (tiszteld), responsibilty (felelősség), de ez a sor még bővíthető – és ezek mindegyike kiadáscsökkenést von maga után. Ha valami elromlik, inkább javíttasd meg, ha pedig menthetetlen, találj neki új rendeltetési célt. Az újrahasználat révén elérhetjük, hogy kevesebbet vásárolunk, mivel a meglévő eszközeinket használjuk. Például ha egy befőttesüveget ceruzatartónak használunk, a régi törölközőt feldarabolva takarításra fogjuk be, a kidobásra ítélt elektronikai eszközöknek előbb adunk egy esélyt a javítással.