Sok turista érkezik az észak-magyarországi régióba.

Felemás szezonra számítanak a szakemberek az idén a szállodák forgalmát tekintve. Tavaly ugyan több rekord is született a belföldi turizmusban, az idén pedig az egyik legnagyobb szállásportál a 2019-eshez hasonló, 120-130 milliárd forintnyi szobaárbevételt prognosztizál. Ezt a növekedést azonban elsősorban nem a foglalások számának gyarapodása hozza össze, hanem a három éve tartó, szinte folyamatos áremelkedés.
Tavaly a bruttó szobaárbevétel több, mint 25 százalékkal emelkedett 2020-hoz képest, az átlagos megrendelés 65 630 forint volt. Ez 2020-hoz képest 15,4, 2019-hez viszonyítva pedig 31 százalékos növekedés. A legdrágább település 2021-ben Bikal lett, ahol az egy főre jutó éjszakánkénti szállásköltség az országos átlag bő duplája, 22 770 forint volt, míg a legolcsóbbnak Sellye község bizonyult, ahol az átlagár 75,8 százalékkal maradt el az országostól.

Ha régiós bontásban vizsgáljuk az árakat, akkor a Balaton térsége vitte el a pálmát, ahol egy éjszaka 8,3 százalékkal került többe az országos átlagnál. A foglalások negyede a magyar tenger, ötöde pedig az észak-magyarországi térségben realizálódott. Már a koronavírus-járvány előtt megfigyelhető volt az a folyamat, amelyre a pandémia csak ráerősített: a korábban népszerű úticélok és szálláshelyek felől a kereslet elmozdult a kisebb helyek és tematikus utak felé.