Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem fogod elhinni,mennyi pénzt adtunk tavaly az árstoppal érintett termékekért

Csaknem 44 milliárd forintot költöttünk egy év alatt tejre, olajért pedig 39 milliárd forintot hagytunk ott a boltokban.

Nézzük egy kicsit részletesebben is a NielsenIQ adatait, amelyeket a Világgazdaság kérésére állított össze a piackutató az árstopos árucikkekel kapcsolatban.

De mégis mennyi is az annyi?

Tej
Ebből több, mint 200 millió litert fogyasztottunk 2020. novembere és 2021. októbere között, ami 43,4 milliárd forint forgalmat eredményezett a kiskereskedelemben. A statisztika szerint a mutató, bár hatalmas számról van szó, 6 százalékos csökkenést mutat az egy évvel korábbihoz képest.

Napraforgó-étolaj
A lista második helyezettje 39 milliárd forint értékbeli forgalmat generált, ami 29 százalékos növekedést jelentett. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a mennyiséget tekintve 2 százalékkal kevesebbet mutatott a mérleg, ám még így is 700 ezer hektolitert vásároltunk belőle.

Kristálycukor
Ez a termék lett a harmadik a sorban. Piaca 19 milliárd forintot tett ki a vizsgált időszakban, ami súlyban kifejezve 75 ezer tonnát jelent.

Búzafinomliszt  
Gondolom, az még mindenkinek megvan, amikor a járvány első hulláma idején szinte mindenki otthon akart kenyeret sütni. Később alábbhagyott a kísérletezőkedv, amit az is mutat, hogy 2020. novembere és 2021. októbere között 13 százalékkal csökkent az eladás volumene. Még így is 71 ezer tonna liszt landolt a háztartásokban, ami 11 milliárd forintos forgalmat jelentett a kereskedőknek. 

Csirkemell
A piackutató felmérése szerint ebben a termékkategóriában is csökkent az eladás a vizsgált időszakban az egy évvel korábbihoz képest: értékben 8, mennyiségben 12 százalékkal lett kisebb a szám. Azért a 11 ezer tonna csirkemell, merthogy ennyi fogyott belőle, még így is tekintélyesnek mondható.

Sertéscomb
A sertéscomb piaca meghaladta a 9 milliárd forintot. Az összeg 6 százalékkal kevesebb, mint a vizsgált időszk előtt, ugyanakkor az eladás 4 százalékkal emelkedett. Ez pedig azt jelenti, hogy 7500 tonna sertéscombot adtak el a kiskereskedelemben.