Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem kevés pénzt költ el a Mercedes Kecskeméten

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vállalat négyszázmilliárd forintból bővíti magyarországi összeszerelő- és karosszériaüzemét. Ez a cég idén bejelentett legnagyobb beruházása. 

Mint közölték, a fejlesztésnek köszönhetően 2024-től két új elektromos modell sorozatgyártása indulhat el a „hírös városban”. A beruházás részeként új összeszerelő- és karosszériagyártó-sor épül, amelyek mellett a felületkezelés és fényezés folyamata is teljesen megújuló energiaforrásokra támaszkodik majd. A szerelőüzem kompakt elrendezésével, rövidebb távolságokkal könnyebb anyagmozgást tesz lehetővé a nagyobb hatékonyság érdekében. Az új gyártósorok ellátását kizárólag zöldáram biztosítja majd, az energiaigény fedezésére nagyméretű napelemes rendszert telepítenek az üzemek tetejére.  

A több mint 1 milliárd euró értékű beruházás része a cég 2022-2026-os üzleti tervének, amelynek fókuszában a gyártósorok további rugalmasabbá tétele, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll. A fejlesztés új munkahelyeket is jelent, ezért a város támogatása mellett a magyar állam 14 milliárd forinttal járul hozzá a projekt sikeréhez.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. korábban nyilvánosságra hozott beszámolója szerint 2021-ben 3,1 milliárd euró árbevételt ért el az előző évi 3,4 milliárd euróval szemben; az adózás utáni nyeresége viszont nőtt: a 2020. évi 39,3 millió euró után tavaly 67,6 millió euró lett. A Mercedes-Benz kecskeméti gyára 2021-ben több mint 135 ezer járművet gyártott, mintegy 25 ezerrel kevesebbet, mint 2020-ban.