Estig még elkészül!
Ha még mindig azon gondolkozol mi legyen a szilveszteri fogás az asztalon, adunk gyorsan pár tippet. A régi, hagyományos ételeket is elkészítheted kicsit másképp, kicsit újítva, ne legyen ugyanolyan, mint eddig. Íme pár ötlet a ma estéhez, ami gyors és isteni finom:
1. Gazdag szendvics
Szilveszterkor szokás olyan ételeket készíteni, melyek gazdagságot hoznak a következő évre, ez a szendvics viszont nem azért gazdag, hogy Te is az legyél. Egyszerűen csak a sok alapanyag összessége miatt ez a neve.
Hozzávalók:
- rusztikus bagett
- többféle vékonyra szeletelt főtt és füstölt sonka, szalámi
- vaj vagy szendvicskrém
- főtt tojás
- kaliforniai paprika
- kemény sajt
- koktélparadicsom
- olajbogyó
Elkészítés: Vágd fel a bagettet, vajazd meg, majd tedd rá lazán, négybe hjtva a felvágottat, a sajtot, vágd fel hosszú csíkokra vágott kaliforniai paprikát és tedd rá azt is. Erre tedd a tojást, majd a tetejére kerül a koktélparadicsom vagy az olajbogyó. Az egészet fogd össze egy saslik pálcikával, hogy szét ne essen és egyben tartsa a szendvicset.
2. Malacpofik
A virsli igazi szilveszteri ínyencség, ami nem hiányozhat az asztalról. Íme egy igazán különleges recept, ami még mutatós is.
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 1 kk cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 0,5 dl olaj
- 4 pár virsli
- 2 ek tejföl
- 1 db tojás sárgája
- szemes bors
Elkészítés: 1 dl langyos cukros tejben futtasd fel az élesztőt, add hozzá az átszitált lisztet és a sót. Dagaszd össze, végül add hozzá az olajat. A tésztát fél órán át kell keleszteni meleg helyen, letakarva. A megkelt tésztát dolgozd át egy kicsit, majd nyújtsd ki kb. fél cm vastagra. Vágj 2 cm-es csíkokra, a virslit pedig 4 részre. Minden virsli darabkát tekerj bele egy tésztacsíkba, majd tedd sütőpapírral bélelt sütőbe úgy, hogy a virslik felfelé nézzenek. Kend be őket tejfölös tojássárgájával. Ezt követően képen látható módon nyomkodj háromszög alakú virsli darabkákat a tésztába. Ez lesz a malac füle. Az egész szemes borsból készíts neki szemet. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt süsd pirosra. Ha kész, a virslikbe fúrj két-két lyukat, hogy legyen a malackáknak orrlyuka is.
3. Kaszinótojás pohárban
Egyre elterjedtebbek a pohár desszertek, ehhez akar hasonlítani ez a rétegelt hidegétel, mely tökéletes előételnek.
Hozzávalók:
- 12 db tojás
- 2 kk mustár
- 1 ek majonéz
- 1 ek tejföl
- 1 ek vaj
- petrezselyem
- só, bors
A franciasaláta hozzávalói:
- 1 csomag fagyasztott francia zöldségmix
- 1 meghámozott, felkockázott alma
- 4 dl tejföl
- 1 kis tubusos majonéz
- 2 kk mustár
- 2 kk cukor
- 1 kk citromlé
Elkészítés: A keményre főtt tojásokból vedd ki a sárgáját és keverd össze a tejföllel, mustárral, majonézzel, vajjal. Add hozzá a felaprított petrezselyemzöldet, majd sózd és borsozd meg. Vágd fel a fehérjét apró kockákra és tedd egy külön tálba. A franciasalátához főzd meg a zöldségkeveréket sós vízben, ezt tartármártásba kell majd forgatni. Ezt tejfölből, majonézből, mustárból, citromléből és cukorból keverjük ki. Vágj össze almát, majd keverd hozzá a lecsöpögtetett főtt zöldséget és öntsd le az egészet a tartármártással.
Összeállítás: rétegezz egy 2 decis átlátszó pohár aljára kb 1 cm vastag franciasalátát, erre kerül a tojáskrém, aztán a felkockázott tojásfehérje. Ismételd meg a rétegeket a pohár tetejéig, a végén díszítsd petrezselyemzölddel.
Bármelyik receptet választod, mindegyikkel nagy sikered lesz ma este! Jó étvágyat hozzájuk!
Képek: mindmegette.hu