Kezdőlap KORONAVÍRUS

Nem várható nagy kiugrás a fertőzöttek számában a szennyvízadatok szerint

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétette a legfrissebb szennyvíz adatokat, ami országos szinten enyhe csökkenést mutat. 

Csak a fővárosban és környékén emelkedett a koncentráció 

A 18. héten a legtöbb város esetében a szennyvízminták többségét mérsékelt, az előző héthez képest enyhén csökkenő koronavírus koncentráció jellemzi. A legtöbb vizsgált település szennyvizét stagnáló tendenciát mutat, emelkedés csak az öt Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintájában mérhető, 4 városban pedig csökkenés tapasztalható (Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya).
 
 
Nem ugrottak meg a számok a teraszok nyitásával sem 
 
Minden szakember azt mondja, hogy egy-egy járványügyi intézkedés hatását csak körülbelül két hét elteltével lehet érezni a számok tükrében. A teraszok kinyitásakor sok vélemény volt, hogy majd emiatt jelentősen megugrik a fertőzöttek száma, de eddig szerencsére úgy tűnik, hogy nem igazolódott be ez be, hiszen az elmúlt napokban folyamatosan csökkent az új fertőzöttek száma, a mostani szennyvízminták pedig szintén azt mutatják, hogy a következő hetekben nem nő meg jelentősen a megbetegedések száma. 
 

Továbbra is fontos az egyéni felelősség

A Nemzeti Népegészségügyi Központ továbbra is felhívja a figyelmet, hogy a járvány további alakulását erősen befolyásolja a lakosság tudatossága, a járványügyi megelőző szabályok pontos betartása és a védőoltás minél nagyobb számú felvétele.