Kezdőlap KIEMELT

Októbertől új pályázati források nyílhatnak meg a megyénkben

„A 2021-27-es uniós tervezési ciklusban a valós igényekhez köthető, arra jó válaszokat adó programot sikerült megyénkben megalkotni”- mondta el Németh Zoltán elnök, a pénteki közgyűlésen. 

Németh Zoltán elmondta, a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Koncepció célja, hogy megfogalmazza a megye 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fejlesztési kereteit, elveit, továbbá meghatározza a fejlesztési elképzelések fő irányait, alkalmazkodva a hatályos nemzeti és uniós stratégiai és fejlesztési irányokhoz.

„A megyei önkormányzatok előző ciklusban tanúsított szerepvállalása nyomán a 2021-27-es uniós tervezés során jóval nagyobb szerepet kaptak, mely következtében több helyi innováció, valós igényekhez köthető, arra jó válaszokat adó szempontrendszer került a programba”- hangsúlyozta a megye elnöke. 

Németh Zoltán megköszönte a Széchenyi István Egyetem szakmai munkatársai kiemelkedő munkáját a dokumentumok összeállításában, melyek többkörös szakmai egyeztetésen is megállták a helyüket, és a pénzügyminiszter egyetértő véleményét is kifejezte. A közgyűlés jóváhagyása után a kormány várhatóan október közepén tárgyalja az ülésén, az elfogadás után pedig megnyílnak a megyénk számára a pályázati források.

A közgyűlés tárgyalta a mosonmagyaróvári kiemelt gazdasági övezettel kapcsolatos ügyeket.

„Az elmúlt időszakban megteremtettük a működés pénzügyi és jogi keretfeltételeit. Amennyiben az infrastrukturális feltételek adottak lesznek és az ipari terület is kialakul, egy igen kedvező, 1,4%-os adókulcsot tervezünk megállapítani, hogy a cégek betelepülését ösztönözzük és segítsük”- hangsúlyozta a megye elnöke.

Győr-Moson-Sopron megye is csatlakozott a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez. A Magyarországi Önkormányzatok Országos Szövetsége kezdeményezésére minden megyei önkormányzat csatlakozott ahhoz az együttműködési megállapodáshoz, melynek fő célja, hogy közös cselekvési tervek mentén aktív szerepvállalásra ösztönözze a megyéket, különös figyelemmel a klímavédelemre és az energetikai kérdésekre. A szövetség stratégiai-szakmai partnere a Virtuális Erőmű Programot is működtető Magyar Innováció és Hatékonyság (MI6) Nonprofit Kft.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén a megyei önkormányzatokon keresztül támogatja a megyékben működő Kábítószer Ellenes Fórumok (KEF) programjainak megvalósítását. A megyei önkormányzat koordinációs szerepkörében az év elején már megtartotta első fórumülését. Németh Zoltán elmondta, céljuk, hogy a megyében minél több helyen működjön ilyen fórum, ahol a szakmai képviselők a jó gyakorlatot és tapasztalatok megosztásával nagy mértékben tudják segíteni egymás munkáját. A közgyűlésen Valiczkó Mihály képviselő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke a szerezet teljeskörű együttműködését ajánlotta fel a megyei kábítószerügyi helyzet javítása érdekében.