Ahogy az emberek beszélnek, a kutyák ugatnak. Így kommunikálnak egymással vagy emberekkel, így jeleznek, így fejezik ki az izgalmat, érdeklődést.

Normális az ugatás

Tehát teljesen normális, legalábbis bizonyos mértékig, hogy ha egy kutya nagyon hangosan ugat. Ha úgy tűnik, nincs miért, akkor gazdiként érdemes megpróbálni rájönni, hogy miért viselkedik így. Az állati lelkek problémásak lehetnek, és különös figyelmet igényelnek. Az RSPCA Australia az alábbiakban magyarázatot lát az okokra.

Miért ugatnak olyan sokat a kutyák?

Figyelmet akar

A kisgyermekek néha rosszak, mert több figyelmet akarnak. Ha egy kutya sokat ugat, hasonló célok vezérelhetik. Ügyelj arra, hogy ezt a helyzetet megfelelően kezeld. Ha a kutya ugatni kezd, és határozottan emiatt, ne simogasd, mert ezzel megerősíted, hogy ha ugat, az felkelti a figyelmedet. Amikor elkezdi, hagyd figyelmen kívül, és dicsérd meg simogatással, ha hallgat. Fontos, hogy csak jutalomfalattal, pozitív megerősítéssel, testi fenyítés nélkül tanítsunk!

Fél

A félelem nem csak az emberekkel, hanem az állatokkal is megtörténik. Félhetnek még az idegenektől, a számukra furcsa zajoktól, például hajszárítótól, fűnyírótól, de félhetnek az éjszaka sötétjétől is. Próbáld megfigyelni, milyen gyakran ugat a kutyád. Ha már tudod, fokozatosan szoktasd hozzá ellenkondicionálással, jutalmazással, vagy konzultálj kiképzővel vagy esetleg kutyapszichológussal.

Unatkozik

Ebben az esetben általában a szomszédok jelzik a bajt, ugyanis ha a kutya egész nap magányos, unalmában ugathat. Az unatkozó eb a lakásban is káoszt csinál, mire a gazdája hazaér.

Szerezz be pár izgalmas, változatos formájú és anyagú játékot, ami csipog vagy csörög. Ezeket hagyd elől, amikor elmész otthonról. Lényeges, hogy reggel sétáltasd meg alaposan, játssz vele, így biztosan elfárad majd.