Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Rekord! Több, mint 3400 gólya kezdi meg tanulmányait az egyetemen

Több mint 3400 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben, ami 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Az intézmény mind a kilenc karán számottevő a bővülés, köszönhetően annak, hogy a fiatalok körében vonzóak az intézmény által nyújtott minőségi képzések és szolgáltatások.

A felsőoktatásba felvételizők július 22-én este nyolc órától SMS-ben kaptak értesítést arról, hogy felvették-e őket valamelyik általuk megjelölt intézménybe, s ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon tájékozódhatnak az idei ponthatárokról. Közülük csaknem három és fél ezren örülhetnek olyanok, akik a Széchenyi István Egyetem polgárai lesznek.

„Tiszta szívből gratulálok mindenkinek, aki egyetemünkre nyert felvételt, nagy szeretettel várjuk őket közösségünkben. Örömteli, hogy a leendő elsőévesek száma jelentősen növekedett, köszönhetően annak, hogy a hallgatók számára vonzó egyetemünk magas infrastrukturális, kutatási, valamint oktatási színvonala, melynek fejlesztése újabb lendületet kapott a modellváltással” – értékelt dr. Baranyi Péter rektor.

A felvételi számokból látszik, hogy a három műszaki kar közül az Audi Hungaria Járműmérnöki Karon az angol nyelvű járműmérnök alap- és mesterképzés jelentős érdeklődésre tart számot. A legkedveltebb továbbra is a magyar nyelvű járműmérnök alapszak.

A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon igazi slágernek számít a mérnökinformatikus alapszak, amelyen csaknem 200 elsőéves lesz. Rendkívül népszerű emellett a gazdaságinformatikus, a gépészmérnök és a villamosmérnök szak is.

Az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karon számottevően emelkedett a felvettek száma. Az átlagpontszámok növekedése azt mutatja, hogy a minőségi oktatásra nagy a kereslet.

A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karra több mint 700-an nyertek felvételt, ami a legmagasabb szám a Széchenyi István Egyetemen. Az adatokból itt is a minőségi irányba történő elmozdulás látszik. Erre példa a legnépesebb alapszak, a gazdálkodás és menedzsment, amelyen az elsőévesek mintegy 60 százaléka 400-nál több ponttal érkezik. Fontos kiemelni, hogy az angol nyelvű képzések nemcsak a külföldi, hanem a magyar diákok körében is népszerűek.

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karon összesen több mint 200 hallgató – az átlagpontszámok alapján kitűnő gárda – kezdi meg tanulmányait jogász szakon. A másik két, a munkaerőpiacon rendkívül keresett oklevelet adó alapképzési szak, az igazságügyi igazgatási, valamint a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási szak is népszerű maradt.

Az Apáczai Csere János Karra felvettek száma mintegy százzal nőtt, s örömteli, hogy ezen belül tovább erősödtek az emberi erőforrás tanácsadó, a közösségi és civil tanulmányok, valamint a kulturális mediáció mesterszakok. Nagy az érdeklődés a nemzetközi tanulmányok szakra magyar és angol nyelven egyaránt, miközben több mint 70 elsőéves készül tanítónak.

A Művészeti Karon több mint háromnegyedével emelkedett a felvettek száma, köszönhetően részben a mesterszakok növekvő kedveltségének. Az újdonságot jelentő designszakokra – építőművészet, formatervezés, tervezőgrafika – jelentős érdeklődés mutatkozott a fiatalok körében.

A mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karon a bővülés meghaladta a 60 százalékot. Érdemes kiemelni az osztatlan agrármérnök szak népszerűségét, valamint azt, hogy a most először meghirdetett állattenyésztő mérnöki szak is találkozott a fiatalok igényeivel. A hallgatók számára vonzó, hogy nemrégiben megújult a kar otthona, az óvári vár, ahol a közeljövőben további fejlesztések valósulnak meg.

Az Egészség- és Sporttudományi Karon a rekreáció és életmód szak bizonyult a legnépszerűbbnek a felvételizők között. Az adatokból kitűnik, hogy sikeresen indul el az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak védőnő szakirányon.