Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedvencünknek mindent meg akarunk adni, amit csak tudunk, így a finom ételeket, italokat is, viszont jó tudni melyek azok az élelmiszerek, melyeket jobb elkerülni, nehogy bajt okozzon kutyusunknál.

Sokan úgy gondolják amit mi szeretünk, azt biztosan ő is szeretni fogja, ami lehet, hogy igaz is, de előfordulhat, hogy pont ártani fogunk vele. Vannak olyan élelmiszerek, melyekkel soha nem szabad etetni a bundás kedvencünket. Jegyezd meg jól őket és ezeket SOHA ne add neki!

Cukorka, rágógumi, fogkrém és szájvíz

Ezek az élelmiszerek kerülendők, mert xilitet tartalmaznak, ami emeli az inzulinszintet, így csökkenti a cukrot a kutyák szervezetében. Hányást, letargiát, koordináció elvesztést, sőt görcsrohamokat is okozhatnak ebeknél.

Avokádó

Ez a gyümölcs persin tartalmának köszönhetően nagy károkat okozhat a kutyáknál. Légzési nehézségeket, remegést, kómát és akár halált is okozhat.

Csokoládé, kávé és koffein

Ezen élelmiszerek metilxantin tartalmuk miatt veszélyesek. Hányást, hasmenést, zihálást, túlzott szomjúságot és vizelést, hiperaktivitást, görcsrohamokat és akár halált is okozhatnak.

Hagyma és póréhagyma

Ezek leginkább a kölyökkutyákra veszélyesek, de a felnőtt ebek is megbetegedhetnek tőlük. Gyomor- és bélrendszeri betegségeket okozhatnak, és vörösvértest-károsodáshoz vezethetnek. Nem számít, hogy nyersen kapják, vagy főzve, mert ugyanúgy ártalmas, ezért ha házi kosztot adsz kutyádnak, hagyma ne legyen benne!

Alkohol

Bár azt hisszük természetes, hogy alkoholt nem adunk a kutyának sajnos van olyan gazdi, aki megteszi, ezzel pedig veszélyezteti kutyusát. Az alkohol hatással van a kutya májára és agyára, hányást, hasmenést, csökkentett koordinációt, légzési nehézségeket, remegést, kómát és akár halált is okozhat, nem beszélve a függőségről, ami embereknél is ugyanolyan veszélyes.

Figyeld a kutyád!

Ha úgy látod, hogy kedvenced furcsa, tőle szokatlan viselkedést produkál, netán hány, remeg, megy a hasa, görcsöl, akkor ne tétovázz és azonnal vidd el orvoshoz, mert lehet, hogy tudtodon kívül evett, vagy ivott mérgező ételt, italt!

Képek: magyarallatvedelem.hu, gettyimages