Hallottál már Nagytevelről és a taváról? Igaz, víztározó tó, de ez senkit ne tévesszen meg, mert minden van itt, ami egy remek fürdőzéshez kell: kristálytiszta víz, homokos-füves part árnyat nyújtó fenyőfákkal és fűzekkel, ráadásul a pompás „díszletet” körben a Bakony lankái adják a lazuláshoz. A környék pedig tele jobbnál jobb kirándulóhelyekkel, ahol még a tömeggel sem kell megküzdened. 

Remek adottságú környezetben, erdőkkel körülvéve terül el a 34 hektáros víztározó tó Nagytevel határában. A Bakony minden évszakban izgalmas vidék, de nem valószínű, hogy a strandolás lesz az első, ami az eszünkbe jut róla. Pedig itt van Nagytevel, a Pápától alig 10 km-re található kis bakonyaljai település, amelynek mesterséges tava a fotók és a leírások alapján ideális helyszín egy  környékbeli kirándulás utáni csobbanáshoz. 
Bár víztározó, amelyet az 1980-as évek elején hoztak létre a Pápai-Bakony-ér felduzzasztásával, de ez ne tévesszen meg senkit, remek fekvésének – a tavat szinte körbeölelik a hullámzó, erdővel borított dombok – és a nagyteveliek gondoskodásának köszönhetően igazi eldugott kis gyöngyszemre bukkanhatunk a Bakony lábánál.
A homokos partú tóstrandot néhány turista kivételével szinte csak a helyiek látogatják és használják, ezért a zsúfoltságtól nem kell tartanunk. Talán hétvégenként találkozhatunk több strandolóval.

A parton magasodó fenyőfák mediterrán hangulatot kölcsönöznek a strandnak
Nagy előnye még a helynek, hogy a parkosított parton van több öltöző, WC és zuhanyzó is. Nincs ugyan zártható tárolószekrény, ahová a cuccainkat berakhatnánk, így marad a szabadvízi strandoknál megszokott „törölközővel letakarom, és akkor nem látja senki” taktika, ami viszont itt egyáltalán nem para, mert a helyiek mindenre figyelnek, és senki nem nyúl a másik dolgaihoz.
A nyugis tóparti lazuláshoz a kristálytiszta és kellemes hőmérsékletű víz is nagyot hozzáad. A füves-homokos partrészen nemcsak játszótér, röplabdapálya, de büfék is találhatók. Az árak kifejezetten barátiak. Teljesen egyszerű a hely, nincs semmi faxni, csak kedves kiszolgálás, finom, egyszerű kaják és jó hangulat.
A tóban csak a kijelölt strandrészen szabad fürdeni, ahol büfék is várják, nem balatoni árakkal a vendégeket
A tó és a strand érdekességét különleges légköre adja. A selymesen homokos partról jó nézni a rezzenéstelen felszínű tavat és a Bakonyalja domborulatait. És klassz ücsörögni a hatalmas feketefenyők alatt.

Ha van függőágyunk, ide érdemes magunkkal hozni, mert nincs is jobb, mint az árnyékban, két fa közé kiakasztott függőágyban heverészni, miközben édeskés gyantaillatot hoz a szél.
Az árnyas fák között, a strand mellett sátoros kempingezésre és lakókocsis beállásra is van lehetőség, áram és rendezett vizesblokk a szállóvendégek rendelkezésére áll. Padok, asztalok és kialakított sütögető helyek több helyen találhatók a kempingben. A strandfürdőtől elkülönítve horgászhelyeket is kialakítottak, így akinek éppen pecázni támadna kedve, a kijelölt területen engedéllyel vagy napijegy fejében, nyugodt, csendes, erdősült környezetben várhatja a kapást. Ponty, compó, amúr, csuka nagy eséllyel horogra akadhat. A strand tisztaságán és rendezettségén látszik, hogy van gazdája, méghozzá olyan, aki szívből gondozza, a kis part menti sétány mellett virágágyások pompáznak.
A strand minden nap 9-től 20 óráig van nyitva. A felnőtt belépő 700, a diák/nyugdíjas 400, a gyermekjegy 300 forint, 6 év alatt nem kell belépőt váltani, és van családi kedvezmény is. A strand mellett ingyenes parkoló várja a távolabbról érkező vendégeket. Aki szeret sátorozni, az a nagyteveli kempinget kedvelni fogja, de természetesen a településen is található több vendégház. Megközelítés: Pápáról bő negyedórás autóúttal elérhető, illetve távolsági buszjárattal a Pápa-Nagytevel-Ugod vonalon. Ha busszal érkezünk, arra számítsunk, hogy a község buszmegállója a strandtól 2-3 kilométerre található.

Aki nem csak strandolna, azt várja sok látnivaló is a környéken, például egy érdekes külsejű kilátó a Szár-hegyen, Ugod község közelében. Habár a teveli tótól légvonalban csupán 4 kilométer a Szár-hegyi kilátó, jelzett turistaút nem vezet oda, ezért egy nagyobb kört kell autóval tenni, hogy eljussunk Ugodra.
A kilátóhoz a településről egy murvás, zúzott köves út vezet, ami egy darabig elég jó minőségű, de a vége felé már csak terepjáróval járható. Ugod határát elhagyva, kb. 2 kilométerre található egy biciklis pihenőhely, melynek közelében, ha gépkocsival érkezünk, érdemes az autót leparkolni, és onnan gyalogosan megközelíteni a kilátótornyot.
Innen nem sokkal távolabb kezdődik egy 1500 méter hosszú hely- és erdőismereti tanösvény, amely egy kellemesen árnyas, erdős részen keresztül egészen a Szár-hegy tetejére, a kilátó épületéig elvezet. A kihelyezett ismertető táblák részletesen bemutatják a térség történelmét, a környező erdők gazdag növény- és állatvilágát.
A tanösvény mentén, több helyen kisebb pihenőhelyet találunk asztallal és padokkal. A kilátó alatt pedig egy nagyobb, tűzrakóval is rendelkező pihenő várja a túrázókat. A 2015-ben átadott, 18 méter magas ugodi mészkőből és fából készült masszív építmény a tervezői szándék szerint küllemében emlékeztet a település egykori várára.
A négyszintes torony tetejéről tiszta időben bámulatos körpanorámás kilátás nyílik a környező vidékre. Ha nem túl párás az idő, a szemünkbe tűnik a Kőszegi-hegység, megcsodálhatjuk a Somlót, a Ság hegy ormait, a Kemeneshát lankáit és a Bakony nyugati vonulatait is.
És mindezt a nap 24 órájában, ugyanis a kilátó egész évben ingyenesen látogatható. Lent, a kilátó lábánál fényképes térkép segít a hegyek beazonosításában, illetve, hogy pontosan hol, mit, merre láthatunk.