Cuki, szúrós jövevény, a SÜN

Kertes házaknál tavasztól őszig előfordulhat, hogy állatok megjelenésére számíthatsz, legyen az vakond, macska, vagy akár a kis szúróshátú sündisznó. Most a legutóbbi kis jövevényről írunk, mert nem mindegy, hogyan reagálod le, ha találkozol vele!

Kártékony, vagy nem?

Egy „idegen” megjelenésekor nem tudjuk elsőre, hogy jót hoz a társasága, vagy megdézsmálja kertünk növényeit. A sün esetében megnyugodhatsz! Nem csupán tündéri állat, de természetes rovarirtóként tevékenykedik! A sün ugyanis bogarakkal, különböző apró kártevőkkel, meztelencsigával táplálkozik, így a jelenléte megóvhatja a növényeket a pusztulástól, és szükségtelenné teheti más irtómódszerek alkalmazását.

De mit tegyél, ha előbukkan?

A legtöbbször az a jó, ha nem teszel semmit, maradjon meg neki a természetes vonulási útvonala, ne zavarja meg életét semmi hátráltató tényező. Ha viszont kutyád, vagy macskád van, ami elkaphatja, inkább próbáld meg távol tartani a portásról, ne érje baj a sünit. A kerítésen torlaszolj el minden olyan bajáratnak használható lyukat, ahol a süni befér. Ha pedig csatorna, vagy egyéb le nem zárt lyukak vannak kertedben, gondoskodj arról, hogy lefedd őket, nehogy bele essen!

Mit NE tegyél?

Mindenek előtt ne bántsd, ne akard megsimogatni, háziasítani. A sün vadon élő állat, így érzi igazán jól magát. Ha szeretnéd többször látni, nincs háziállatod és veszélyek nélküli a kerted, akár ott is maradhat, ha talál magának megfelelő búvóhelyet.

Miért ne fogd meg?

A sün sajnos több betegséget terjeszthet: bélférget, bolhát, és ha kullancs van benne, vele együtt Lyme-kórt vagy kullancsencephalitist adhat át az embernek. Legjobb őt békén hagyni és saját életritmusát élni. Inkább tegyél meg mindent jóléte érdekében, vagyis hagyd békén és örülj, ha meglátod!

Semmiképp ne fogd be a kölyök sünt, ha látsz, mert az anyja keresni fogja!

Nem eltévedt, hanem tanulja az egyedüli portyázást!

Képek: gettyimages