Woman hiker resting after climbing in a hammock at sunset

Az ősz derekán járva mi másra is vágyhatnánk, mint egy üdítő, tengerparton eltöltött külföldi nyaralásra? Habár itthon a sárguló faleveleknek és az enyhe levegőnek köszönhetően élvezet a szabadban lenni, mégis, a nyár melegének és a tenger kékjének csábítása sokunkat egy újabb felejthetetlen utazásra késztet.

Októberi nyaralásunk tökéletes helyszínéül Egyiptom legjobb üdülővárosa Hurghada, a török riviéra egyik legnépszerűbb tagjaként Alanya, Tunézia gyöngyszeme Sousse, a Kanári-szigetek legizgalmasabbja Tenerife.

Ha Egyiptom, akkor Hurghada! – legalábbis számomra mindenképpen így van. Ennek oka nagyon egyszerű: a legjobb ár-érték arányban itt élvezhetjük Egyiptom és a Vörös-tenger csodáit. Azon túl, hogy magas színvonalú, all inclusive szolgáltatást kínáló hotelkomplexumokban szállhatunk meg, garantáltan meleg, esőmentes, nyári időjárás fogad. Ehhez jön hozzá a Vörös-tenger nyújtotta sportolási és pihenési lehetőségek végtelen tárháza, a finom helyi ételekről, az elfogadó légkörről, a sivatagi túrákról és az ókori Egyiptomi Birodalom máig fennmaradt csodáiról nem is beszélve. Annyi itt a programlehetőség, hogy még felsorolni is nehéz, nemhogy egy hét alatt mindent megnézni, kipróbálni és a lehető legteljesebb módon átélni. Éppen ezért Hurghadán nyaralva mindenki könnyedén megtalálhatja a számára ideális kikapcsolódási és feltöltődési módot. Ugyanakkor van néhány olyan látnivaló és szórakozási lehetőség, melyet semmiféleképpen sem szabad kihagyni a listánkról.

Így Hurghada legrégebbi városrészét, Dahart mindenképpen ajánlom felkeresni. Itt a csodálatos mecset látványán túl élvezhetük a helyi éttermek vendégszeretetét, a finom teákat, de kipróbálhatjuk a shisát is. Ezt követően, fakultatív program keretében, hajózzunk át a Giftun-szigetre, ahol hagyjuk magunkat elveszni a korallzátony szépségében búvárkodás, vagy sznorelezés közben. Persze a programok sorából nem maradhat ki a Kairóban található Gízai piramismező, Luxor, Karnak és a Királyok völgye megcsodálása sem. A delfinekkel való úszás lehetősége pedig csak hab Hurghada mesés tortáján.

Ha valamilyen oknál fogva Egyiptom helyett inkább a Török Riviérát részesítenéd előnyben, akkor Alanya a tökéletes választás számodra! Az európai hangulatú üdülőhelyen minden adott, ami egy felejthetetlen októberi nyaraláshoz szükséges, egy csipetnyi keleti kultúrával fűszerezve. A partközeli luxus szállodákban a kényelem garantált, a jól felszerelt strandokon remek a szolgáltatás, a lassan mélyülő tengervíz a családosok számára is ideális, a vadregényes táj túrázásra csábít, míg a történelem emlékei klasszikus városnézésre invitálnak. Ehhez társul a pezsgő éjszakai élet, az októberi 28°C-os hőmérséklet és a kedvező árak lehengerlő kombinációja. Ezek a tények azt jelentik, hogy Alanyában egyszerűen minden megvan, ami egy felejthetetlen nyaraláshoz kell.

Így nekünk nincs is más dolgunk, mint elnyújtózni a mesés Kleopátra Beach homokján és élvezni a tenger halk morajlását. Persze a vízi sportok kedvelői számára aktív pihenésre is van lehetőség. A vízközeli élmények mellett a szárazföldi programokról se feledkezzünk meg! Ennek tükrében mindenképpen keressük fel Alanya leghíresebb nevezetességeit, melyek közül az Alanyai vár, a Vörös torony, a Manavgat-vízesés és a gyógyhatású Damlataş-barlang abszolút kihagyhatatlan.

Tunézia egyik legkedveltebb üdülővárosa nem érdemtelenül vált a kellemes tengerparti nyaralásra vágyók elsődleges úti céljává. A még októberben is 25°C feletti hőmérséklet, a meleg tengervíz, a gazdag történelmi városközpont és a magas színvonalú szállodák jelentik Sousse (vagy Szúsza) csáberejét. A Földközi-tenger partján fekvő város, tipikusan arab turistahely, ahol egzotikumra, pihenésre és szórakozásra lelhetünk. Sousse kihagyhatatlan része a Medina (óváros), ahol a leginkább érezhetjük a régi idők hangulatát, felkapaszkodhatunk a Khalef-toronyba, valamint elveszhetünk a történelmi utcákat róva. A Medina mellett Ribat (erőd), a Nagymecset, a Kasbah őrtorony, valamint az Ókeresztény katakombák várják a felfedezésre éhes utazókat. Természetesen a nevezetességek felkeresésén és a múltba tett utazáson túl Sousse tengerpartja az, ami leginkább csábítja a feltöltődésre vágyókat. A homokos parton való ejtőzésen kívül aktív programlehetőségekre is van mód. A vízisí, a vitorlázás és a parasailing mellett snorkelezhetünk, de akár búvárkodhatunk is. Akinek még ez sem lenne elég, annak ajánlom a tengerparton való lovaglást, vagy tevegelést, mely valóban különleges élményt tartogat.

Az “örök tavasz szigete”, Tenerife már az első pillanatban leveszi az embert a lábáról. A Kanári-szigetek legnagyobb és legismertebb tagja építészeti értékekben nem kifejezetten bővelkedik, mégis telis-tele van izgalmas lehetőségekkel, melyek középpontjában természeti kincsei állnak. És ezt szó szerint kell érteni, hiszen a sziget központi területén magasodik a Teide vulkán. Ez a szunnyadó vulkanikus hegy, közel 4000 méteres magasságával a világ 3. legnagyobb vulkánja, mely rendkívül népszerű a túrázók körében. Főleg a körülötte elterülő, űrbéli táj az, ami megérinti az embert, persze a különleges élővilággal bíró Teide Nemzeti Park egyedi növényfajai ugyancsak figyelemre méltóak.

A sziget északi részén, további hegyvonulatokat és buja növényzetet találunk, melyek szintén túrázásra hívnak. Különösen a Tenerife északnyugati szegletében megbújó Masca falucska és az innen induló, változatos túraútvonalak vonzzák a turistákat, nem érdemtelenül. Ezzel szemben a sziget déli része a szórakozásról, városi üdülésről szól. Mivel ezen a részen több a napsütés, ezért érdemes itt foglalni szállást. Ugyancsak a déli régióban található Európa legnagyobb aquaparkja, a Siam Park, ahol élménycsúszdák hada szórakoztatja a vízi kalandok kedvelőit. Az állatok szerelmesei számára Tenerife északi részén fekvő Loro Park kihagyhatatlan, de érdemes fakultatív program keretén belül hajóra szállni és bálna-, illetve delfinlesre indulni. Természetesen Tenerifén a strandolás sem maradhat ki, melyhez a sziget számos ismert és eldugott tengerpartja nyújt kihagyhatatlan lehetőséget. Mivel Tenerife vulkanikus eredetű, a legtöbb helyen fekete (Los Gigantes, Playa Jardin), illetve néhol vöröses-sárga színű homokos parton (Playa Tejita) élvezhetjük az élet szépségeit.