Csinálj tavaszi tébolysalátát! Iparággá nőtt hazánkban is a gyógynövénytermesztés. Közülük a csalán is egy ágazatot képvisel. Magyarországon közel 120 gyógynövényfaj terem. A nébih adatai szerint 3 ezer őstermelő foglalkozik ilyen tevékenységgel.
Szúr, gaz vagy hasznos mindennapos?
A napokban tetőzik a csalán gyűjtése. A zsenge növény számos területen felhasználható. Szapora hiszen viszonylag igénytelen. A mezőgazdaságban sok esetben gyomnövénynek tartják számon.
A zsenge csalánlevelet jellemzően áprilisban gyűjtik. A fiatal növény a leginkább felhasználható, remek vitamin- és ásványianyag-forrás.
A vérnyomásra is jótékony hatással bír
A friss hajtásai tisztítják a vért, de tapasztalatok után a köszvény, a magas vérnyomás, a pangásos szívelégtelenség, a szénanátha, a menstruációs fájdalom, valamint a skorbut ellen is fogyasztható. A levelei népszerűek egyebek között a reuma, a cukorbaj, a hajhullás és az aranyér esetében. Hatóanyagai között szerepelnek az A- és C-vitaminok, a vas és különböző ásványi sók is.
Az internet ontja a recepteket, ebből ajánlunk egyet. Friss, üde a tavaszi napokra.
Tavaszi tébolysaláta
Hozzávalók:
- újhagyma
- kivi
- csicseriborsó
- dió
- tökmag
- sóskalevél és pitypanglevél, csak ínyenceknek!
A szószhoz:
- 1 csokor csalán
- 1 csokor spenót
- 5 dkg sajt reszelve (lehet füstölt is)
- 2 dl tejszín
- fokhagyma
A csicseriborsót beáztatod. Sós vízben megfőzzük. A csalánt és a spenótot kissé megfőzzük. Kevés vízben hagyjuk a leveleket 1-2 percig főni, majd deszkán aprítjuk. A diót megtörjük, a kivit megpucoljuk és karikázzuk. Az újhagymát is összevágjuk.
A szósz elkészítéséhez olívaolajon 3 gerezd összevágott fokhagymát megpirítunk, majd hozzátesszük az apróra vágott csalán- és spenótleveleket. Beletesszük a reszelt sajtot, és felöntjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel és szerecsendióval fűszerezzük. Ízlés szerint csepegtethetünk bele citromlevet.Ha mindezt összekevertük, rátesszük a szószt.