Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Véget ért az ellenőrzés, ez lett a mérlege

Százkilencvenhét esetben összesen 13 millió forint bírságot szabtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei tavaszi akciójuk során. Nem mindenki úszta meg ennyivel: a tevékenység felfüggesztését 12 alkalommal rendelték el. Figyelmeztetést 35-en kaptak.

A cél az volt, hogy húsvét előtt kiszűrjék az ismeretlen eredetű, nem megfelelő vagy nem biztonságos élelmiszereket a kínálatból – nemcsak az üzletekben, hanem a vendéglátó egységekben is. 

Kiemelt figyelmet kaptak a húsok, a húskészítmények, a friss zöldségek és gyümölcsök, a borok, szeszes italok, illetve a pékáruk, de a Nébih szakemberei az édesipari termékek előállítóinál és a tojáscsomagolóknál is bármikor kopogtathattak. A mérleg: 13 372 tételből 272-t kellet kivonni a forgalomból 4374 kilogramm mennyiségben, írják közleményükben. 

Főképp higiéniai hiányosságokat tárt fel a 2750 ellenőrzés, amelyből kiderült, hogy egyre több a nyomon követhetőséget akadályozó hiba is. E kettő közül valamelyik 589 vendéglátó egységből 86-nál merült fel.

Zöldség-gyümölcs kategóriában az ellenőrök több mint 500 belföldi forgalmazónál összesen 1510 tételt vettek górcső alá, a csaknem 100 kifogás túlnyomó többségénél a jelöléssel, illetve a minőséggel volt gond.

Jó hír viszont, hogy a húsok és húskészítmények, édesipari termékek, tojáscsomagolók ellenőrzésekor pozitív tapasztalatokat szereztek a szakemberek, akiknek ezeken a területeken alig kellett intézkedniük.