Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Gazdaság

Vendégeket kérnek karácsonyra az osztrák hoteltulajdonosok

Egyre valószínűbb, hogy idén nem a Jézuska csenget karácsonykor, sokkal inkább az idegenforgalomban dolgozók kongatják a vészharangot Ausztriában.

Van is rá okuk, hiszen a járvány miatt életbe lépett új szabályok és a bizonytalanság miatt egyre nagyobb a pánik az idegenforgalmi szektorban. Persze a remény hal meg utoljára, úgyhogy az iparág képviselői utolsó szalmaszálként a karácsonyba kapaszkodnak. Az ünnepi időszakban ugyanis többen otthonuktól távol töltik a szabadságukat, úgy azonban nehéz tervezni, ha senki nem tud semmi konkrétumot, vagy csak nagyon keveset.

Már pedig, ha a „sógorok” vagy akár a szomszédos országokban élők nem indulhatnak (vagy egyszerűen csak nem indulnak) el otthonról, akkor a panziók, szállodák és társaik csak a kormány segítségében bízhatnak. De itt is igaz a mondás: nem mind arany, ami fénylik. Az állam eddig több mint 1 milliárd euró értékben nyújtott mentőövet az érintetteknek, a futamidőt, merthogy kölcsönről van szó, öt évben határozták meg. Helmut Bernkopf a Kontrollbank igazgatója meglehetősen sötét jövőt vázolt a visszafizetéssel kapcsolatban a Kronen Zeitung hasábjain. Nyáron arról szóltak a becslések, hogy az igénylőknek „mindössze” 10-15 százaléka jelent csődöt, de hát akkor hol volt még a negyedik hullám. 

Bizakodásra adhat okot, hogy a keret nem merült ki teljesen, a program folytatására azonban az EU-nak is rá kell bólintania. 

Közben arról sem szabad megfeledkezni, hogy a karácsonyt Ausztriában töltők ötödét többgyermekes német családok teszik ki. Kutatások szerint 80 százalékuk mindkét oltást megkapta, és van érdeklődés belföldről is. Azt azonban még senki nem tudja, hogy az utazásra vonatkozó figyelmeztetéseknek milyen hatásai lesznek; a szállodatulajdonosok már most tömeges lemondásoktól tartanak.   

De ne menjünk ennyire messze. November 12-én (!) megnyitotta kapuit a „Christkindlmarkt”, Bécs legnagyobb karácsonyi vására, amely turisták százezreit vonzza a városba. Nos, a csillogást, a sült kolbász, forralt bor és a puncs illatát most elsősorban azok élvezhetik, akik megfelelnek az úgynevezett 2G szabálynak – tehát vagy oltottak (geimpft) vagy gyógyultak (genesen). Ezt természetesen ellenőrzik is, és még az sem mindegy, honnan közelíti meg az ember a városháza előtti teret; egyedül a park területére lehet szabadon belépni. 

A helyzet a magyar utazási irodák számára sem egyszerű: ha egyáltalán elindítják az adventi utakat, kérdés, lesz-e elég jelentkező, vagy a reménybeli turisták inkább webkamerán nézik a csillogást és kortyolgatják a forralt bort. Talán pont abból a bögréből, amelyet még akkor vásároltak, amikor még fogalmunk sem volt arról, mi is az a Covid…