Neked van? Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az egyik leghasznosabb dolog, amit elcsomagolhatunk egy európai utazás során. De ne feledd: nem helyettesíti az utasbiztosítást! 

Hol és mire jó?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával az Európai Unió tagállamaiban, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén bizonyos – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat ingyenesen vehetsz igénybe. 

A kiváltás feltétele, hogy Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térség más tagállamában állandó lakóhellyel rendelkezz, érvényes egészségbiztosítási jogviszonyod legyen Magyarországon.

A kártyát az Egészségbiztosítási Pénztár ügyfélszolgálatain lehet igényelni személyesen vagy írásban, illetve akár elektronikusan is az ügyfélkapu rendszeren keresztül. 

Évente félmillióan kérik

Vagyis egyre többen élnek a lehetőséggel. 

Fontos, hogy a külföldi utak esetében teljes védelmet az európai egészségbiztosítási kártya csak utasbiztosítással kiegészítve nyújt.

 

A „kék kártya” az egészségügyi ellátással közvetlenül összefüggő költségeket fedezi. Jó tudnod, mielőtt meglepetés érne, hogy nem lehet vele megfizetni például a betegszállítás költségeit, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos ráfordításokat vagy éppen a poggyászkárt. Ha a rászoruló utast magán egészségügyi intézményben látják el, a kártya az ellátásnak csak egy részét fedezi. Ráadásul országonként speciális az ellátás és vele együtt a fizetendő tarifa is. 

Az Európai egészségkártya korlátai:

  • Európán kívül nem érvényes
  • Külföldön csak meghatározott egészségügyi intézményekben használható fel, és nem téríti meg az egyéb költségeket 
  • Nem tartalmazza az asszisztencia-szolgáltatásokat
  • Az adott országban érvényes szabályok szerint téríti a költségeket
  • Nem fedezi a terhességgel kapcsolatban előálló esetleges problémákat

Vagyis nem mindenre alkalmas, de ad biztonságot egyes ellátások terén. Ami fontos! Tájékozódj a kártya lehetőségeiről, ha külföldre tervezed az utazást.