Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

„Nem leszünk Gyárszentiván” – Civilek tüntettek az ipari park bővítése ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több százan tüntettek hétfő délután a győri Városháza előtt az ipari park bővítése ellen. A győrszentivániak nem szeretnék, hogy a lakókörzettől pár száz méterre „jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetet” alakítsanak ki.

A győrszentiváni civilek akkor háborodtak fel, amikor kiderült, hogy egy 10 milliárd forintos állami beruházás részeként úgynevezett „jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetet” alakítanak ki 400 hektáron Győrszentiván mellett, a tervek szerint mintegy egy kilométerre a lakóövezettől. A szóbeszédek szerint egy akkumulátorgyárat terveznek erre a területre, azonban ezt senki nem erősítette meg.

A helyi civilek először aláírásgyűjtéssel tiltakoztak, amit több, mint 5500-an alírtak, ennek eredményeképp Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy egy légszennyezettség-mérőt telepítenek a városrészben.

A barátságos tüntetést végül azért szervezték meg hétfőre, mert a holnapi közgyűlés előterjesztéséből az derült ki, hogy az ipari park bővítése okán ottani területek kisajátítási eljárásának megindításáról is lesz vita a Városházán. A civilek azt szeretnék elérni, hogy a közgyűlés ezt ne szavazza meg, hiszen -szerintük – ezzel a lépéssel elindulhatna a földek kisajátítása.

A civilek szeretnék azt is, hogy az önkormányzat partnerként tekintsen rájuk és megfelelő tájékoztatást adjon az ügyben