A Filharmonikus Zenekar és a Színház énekkara kíséri az Amadeust

Magyarországon, egyedülálló módon csak Győrött hangzik fel a kivételes filmzenei koncert, az Amadeus Live. A filmzenei koncert érdekessége, hogy az alkotásban felhangzó Mozart műveket élőben szólaltatja meg a Győri Filharmonikus Zenekar és a Győri Nemzeti Színház énekkara.

Az idei győri Tavaszi Fesztivál egyik szuperprodukciója, Miloš Forman kultikus, 8 Oscar-díjas alkotását eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetik meg mindazok, akik ellátogatnak március 26-án az Egyetemi Csarnokba. A legendás filmet 1984-ben mutatták be, a forgatókönyvet Peter Shaffer saját, 1979-ben megjelent Wolfgang Amadeus Mozart életét bemutató színdarabja alapján írta. A címszerepet Tom Hulce, Antonio Salierit pedig F. Murray Abraham alakította, aki ezzel elnyerte az Amerikai Filmakadémia  által odaítélt, legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot. A parádés alkotás emellett még hét Oscar-díjat gyűjtött be 1985-ben, köztük Peter Shaffer is a film forgatókönyvéért.

Ki kell szolgálni a filmet. A produkció minden résztvevőtől együttműködést követel meg, pontos, precíz munkát, alázatot és figyelmet. Fontos, hogy ne váljon ketté a mozi jelenetsor és az élőben megszólaló énekes, valamint a zenekari muzsika. Szerves, megbonthatatlan egésznek kell lennie. Munkánkat egy pontos kotta is segíti, bejegyzésekkel és instrukciókkal, hogy a kórusnak mikor kell például felállni, leülni vagy, hogy mikor, honnan jön a fénymondta a gyoriszinhaz.hu-nak Balogh Eszter karigazgató.

Az Amadeus Live című filmzenei koncert karmestere, a Londonban élő Jessica Cottis a világban már számos hasonló filmzenei koncertet dirigált. Miután Forman alkotását ebben a formában most vezényli először, szorgalmasan tanulmányozza a mozi finom részleteit. Pulpitusa az Egyetemi Csarnokban szemben helyezkedik el majd az óriás kivetítővel, munkáját még egy közelében lévő monitor is segíti, így szorosan követheti a filmes dialógokat, az énekes és zenei betéteket. A társulatok a vászon alatt foglalnak majd helyet.

Hideg fej, forró szív – folytatja a gondolatot Sashalmi Ágnes énekkari tag – Mi nem látjuk a filmet, csak a kottába és a karmesteri pálcába tudunk “kapaszkodni”. Nincs más dolgunk, mint sok-sok gyakorlás után ezen mesterműveket a legszebb hangunkon megszólaltatni. Ez az este nekünk a színtiszta zenéről szól majd.

Nyugalommal várom a március 26-i estét – mondja mosolyogva Silló István zeneigazgató. – Koprodukciós partnerünk, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Fűke Géza meghívására az első sorban ülve, nagy-nagy élvezettel adom majd át magamat e kivételes összművészeti élménynek. A Győri Nemzeti Színház énekkara eddig is több alkalommal bizonyította már magas minőségű, szakmai munkáját. Biztos vagyok benne, hogy az Amadeus Live a győri kulturális élet idei évének egyik csúcspontja lesz.

A Győri Nemzet Színház azonban nem áll meg itt, ugyanis az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója Peter Shaffer Amadeus című színjátéka lesz, melyet élő zenekari és énekkari kísérettel tűznek műsorra áprilisban, Járai Máté és Csankó Zoltán főszereplésével, Méhes László rendezésében.

Forrás: gyoriszinhaz.hu