A megbetegedettek átlagéletkora most 31 év

A második hullám elindulásával nyilvánvaló, hogy mindannyian újra nagyobb figyelmet fordítunk a koronavírus felé. Én magam a tavasszal nagyon hiányoltam azokat a szakértői megszólalásokat, mígnem valamikor április végén, nagyjából a vírus megjelenésének 6-7. hetében nyilvánosságra került a kormány elemzőinek egy konferenciája. Az erről szóló beszámoló ITT van.

Ekkor ismertem meg Dr. Oroszi Beatrix nevét, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa ma is. Ezúttal a Semmelweis Egyetemen, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete által szervezett „COVID 19 járvány” szimpóziumon ismertette a legfrissebb adatokat – amiről videófelvételt még nem találtam, de a helyszínen a Népszava újságírója lejegyzetelte a legfontosabbakat, egyre több hírportál osztja meg ezeket.

A legfontosabbak:
  • Agresszívebben és gyorsabban terjed az új koronavírus, mint az első hullám idején, mert sok fiatal akár tünetmentesen is terjesztheti
  • Augusztus első négy hetében az 1853 új esetből csupán 163 megbetegedés volt köthető külföldi fertőzéshez, és mostanra már ez az arány a 10 százalékot sem éri el. 
  • a vírus reprodukciós rátája most nem 1 közelében van, hanem 2,5-3-nál, azaz egy fertőzött átlagosan ennyi embernek adja tovább a betegséget, ami nagyon magas és így komolyabb járványt is kockáztat az ország.
  • augusztus eleje óta az esetszámok lépcsőzetesen emelkedtek, az áttörés pedig a múlt heti hosszú hétvége után volt, amikor a 30-40-es napi fertőzött szám hirtelen megugrott és vasárnap már 292 új esetet regisztráltak.
  • az esetek jó része falunapok, gólyatáborok, esküvők résztvevői közül kerülnek ki és így míg tavasszal a megbetegedettek átlagéletkora 63 év volt, ez most 31 év.

Az összefoglalóban az áll, hogy a járvány elfojtásához most más stratégiára van szükség mint tavasszal, így például szerinte az egyik legfontosabb teendő az új esetek és azok kontaktusainak gyors megtalálása és elkülönítése. És újra előkerülnek a tesztek, Dr. Oroszi Beatrix úgy látja: nagyon sok tesztelésre van szükség, ezért annak érdekében, hogy a lakosság minél könnyebben hozzáférjen a tesztekhez, javaslata szerint ingyenessé kell tenni azokat. 

Egyébként a szennyvízben mindenhol emelkedik a koronavírusra utaló jelek nyoma. Ezt ITT lehet nyomon követni.

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.