Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Gazdaság

A Segítő Jóbarátok adománya a Szent Ágotás gyerekeknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy teherautónyi adomány, ajándék indult Tatabányáról Szegedre a Ho-Máhr Trans telephelyéről. A Segítő Jóbarátok és barátaik ebben az évben is gyűjtöttek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kötelékében élő gyerekek számára.

A napokban érkezett meg a teherautó Szegedről a Tatabánya-Környe Ipari Parkba. A Ho-Máhr Trans Kft. raktárában összegyűjtött ajándékokkal pakolták tele, hogy azután Szegedre szállítsák, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató központjába.
Miközben Honosi Mihály, az egyik segítő Jóbarát segített megtölteni a gépjárművet, feleségét, Honosiné Máhr Ágnest kérdeztük – aki szintén egyike a jó szívű Jóbarátoknak –, mi minden gyűlt össze ebben az évben.

– A Gyermelyi Zrt. öt és fél tonna lisztet és tésztát ajánlott fel – kezdi a felsorolást. – Tóth Béla igazgató úrtól hosszú évek óta minden évben nagyon sok felajánlást kapunk, amit közvetítünk a Szolgáltató részére. Küldünk egy teljes raklap vadonatúj kártyajátékot és nyolc karton sós vizes kisautót is. Ezek a Shell Hungary Zrt. több budapesti telephelyről érkeztek a raktárunkba. Van egy vadonatúj divatruha-felajánlás is a Duende Divatüzlettől, ennek az értéke egymillió forint.

A Segítő Jóbarátok közössége – összesen már 2000 körüli a számuk – ebben a pandémiás időszakban is gondol a Szent Ágota kötelékében élő gyermekekre. Megtudtuk, hogy Bővült a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató már nyolc megyében és a fővárosban látja el feladatait. Kothencz János főigazgatóval az élén 10 éve dolgoznak azon, hogy az állami gondozásba került fiatalok a megfelelő körülmények között, a megfelelő módon fejlődjenek, épüljenek és gyógyuljanak.

Összesen a megyékben és Budapest területén 5204 hely van fenntartva azoknak a gyermekeknek, akiket a szakhatóság állami gondozásra kötelez. Ezt Szegeden jelentették be, ahol jelen volt Kothencz János mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila és dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is.

– A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál javában zajlik a készülődés a karácsonyra – teszi hozzá Honosiné Máhr Ágnes. – Nagyon odafigyelnek arra, hogy betartsák a szigorú járvány­ügyi megelőzési szabályokat. Ezért is kellett mindent megfelelően lezárva odaszállítani, és majd onnan kerülnek a gyerekekhez. Sajnos az idei évben nem lesz közös ünneplés, de meglepetésről gondoskodnak minden gyermek részére, ahogy eddig is.

Nagyon várják a gyereknapot
A koronavírus-járvány miatt elmarad ebben az évben a már hagyományos Jótékonysági Gála a megyeszékhelyen a Vértes Agorájában. A Segítő Jóbarátok és barátaik bíznak abban, hogy 2021 május végén már lehet nagy rendezvényeket tartani. Amennyiben igen, akkor szeretnének egy olyan emlékezetes gyermeknapi programot szervezni a megyében, amilyen a tavalyi volt. Az biztos, hogy fél év múlva is nagyon sok ajándékot kapnak azok a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondozásában élő gyerekek, akik majd az ország minden részéből ideérkeznek.

Forrás: Segítő Jóbarátok