Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Kultúra

A tatabányai diákpolgármester fellendítené a helyi fiatalok életét

Január 14-én újra megalakult a Tatabányai Városi Diák- és Ifjúsági Önkormányzat. Élére a testület egyhangú döntése alapján az évek óta önkénteskedő Kerekes Máté István került, aki diákpolgármesterként komoly tervekkel néz a 2021-es évbe.

– Három éve, 2018 februárja óta foglalkozom önkénteskedéssel a Peron Music Alapítványnál. Sok programot sikerült megvalósítani, rendszeresen segédkezem a hagyományos tehetségkutatók szervezésében. 2019-ben megszerveztük a Természet napját is, melyet az alsógallai József Attila Művelődési Házban tartottunk. Itt a résztvevők előadásokat hallhattak a Vértesről, a benne élő erdei állatokról és az erdőgazdálkodásokról is – mesélt közösségszervezői munkásságáról a 17 éves szárligeti Máté, aki jelenleg a Bárdos László Gimnázium tanulója.

Pápai Jocival korcsolyáztak Ábrisért, az SMA-s beteg kisfiúért

– A volt történelemtanárunk unokája Ábris, nekik szerettünk volna segíteni Haag Laura társszervezővel, a Peron Music Alapítvánnyal és majdnem harminc másik diáktársammal. A nagy nap előtt a csapattal számos megbeszélést tartottunk, jó kis csapat szokott össze. Előzetesen felkerestük a Tatabányai Műjégpálya vezetőségét, valamint a város önkormányzatát, akik maximálisan az ügyünk mellé álltak, sok támogatást köszönhetünk nekik.

Az eseménnyel több mint ötszáz embert tudtunk megmozgatni egy este alatt, emellett olyan fellépőket tudtunk színpadra varázsolni, mint Molnár Dominik DOHM, Pápai Joci, a JMP zenekar, Molnár Lilien, illetve DJ Makszim. Csaknem félmillió forintot gyűjtöttünk össze a BJÁbris Alapítványnak, az összeggel pedig Ábris fejlődéséhez, kezeléseihez, és a mindennapjaihoz szükséges segédeszközeihez tudtunk hozzájárulni – emlékezett vissza a tanuló, aki szerint munkájukat a tavaly decemberben elnyert cím, az Év Önkéntes Programja 2020 díj is megkoronázta.

Fellendítenék a tatabányai fiatalok életét

A fiatal szerint a diákönkormányzat újraalakulásának munkálatai 2020 novembere óta zajlanak, ami csaknem 10 év után újra megszerveződhetett Tatabányán.
– Németh Bencével, az egyik osztálytársammal – aki jelenleg a diákönkormányzat egyik alpolgármestere – kezdtük el az önkormányzat szervezését, a folyamatban segítségünkre a megyeszékhely önkormányzatától Varga Máté kommunikációs munkatárs volt.

Jelenleg a VDÖK 24 főből áll, minden hónap utolsó péntekén fogunk ülést tartani, ahol megbeszéljük a jövő hónapi teendőket – árulta el a diákpolgármester. Hangsúlyozta: közös céljuk képviselni a diákok érdekeit és számukra hasznos, ismeretterjesztő és szórakoztató rendezvényeket szervezni.

– 2021-ben szeretnénk minél több programot megvalósítani annak ellenére is, hogy a járványügyi helyzet bizonytalan. Havonta két-három eseményt tervezünk, elsőként egy fotópályázattal indítanánk az évet. A versenyre elsősorban a tatabányai fiatalok jelentkezését várjuk, nevezni pedig majd a Facebook-oldalunkon, illetve az e-mail-címünkön (vezetoseg@tmjvdok.hu) keresztül lehet. Reménykedünk a korlátozások enyhülésben, ezért márciusra egy focikupát szervezünk a Jubileum Parkban, ezenkívül rendeznénk egy diák-közmeghallgatást és egy Drogprevenciós napot is. Októberre egy nagyszabású esemény jutna, első ízben tartanánk meg a Komárom-Esztergom Megyei Ifjúsági Bált – vázolta a terveket az ifjú.

A tisztségeket betöltők közös célja, hogy a környező diák­önkormányzatokkal baráti viszonyt alakítsanak ki annak érdekében, hogy megyei szintű események is létrejöhessenek.
– 2 év múlva, mikor lejár a mandátumom, szeretném, ha híre menne annak, hogy a diák­önkormányzatban való tevékenykedés jó buli. Remélem, hogy addigra már egy országos kurzussal tudjuk lezárni a mandátumot. Szeretnénk, egy olyan találkozót szervezni, melyre az ország összes diákönkormányzatát invitálnánk, és mindenki bemutathatná a saját apparátusát és az általuk végzett munkát – mondta Máté.
Egyéni céljairól Máté lapunknak azt is elárulta: önkéntesként, a programok koordinátoraként és társszervezőjeként döbbent rá, hogy rendezvényszervezéssel szeretne foglalkozni – az érettségi után Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szeretne továbbtanulni.

Forrás: kemma.hu