Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A geotermia jelentheti Mosonmagyaróvár jövőjét? 

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tavaly megépült mosonmagyaróvári geotermális erőmű valamivel több, mint harmadát adta az első negyedévben helyi távhőnek. Az egyik képviselő szerint ez csalódást keltő, tovább kellene erősíteni ennek arányát. A polgármester úgy reagált: az, hogy a város hőtermelő legyen, nagy kockázattal járna. 

Mosonmagyaróvár legutóbbi testületi ülésén a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. 2023-ról szóló beszámolója kapcsán Vida István képviselő arról beszélt, hogy végre elindult tavaly a geotermális erőmű. Az idei első negyedév adatai szerint a geotermia a távhőellátásban 31, 49, 41 és 26 %-kal vett részt az első negyedévben havi bontásban. Ez átlagosan 35 %, tehát valamivel több, mint harmadát adta a távhőnek. Azt gondolja, hogy ez minden összehasonlításban csalódást keltő. Hozzátette: azért baj ez, mert a városnak eddig három stratégiai baklövése volt az elmúlt 40 év során. Az első a fürdőnek a sorsa, a második a vízpartoknak a sorsa – ahogy azok magánkézbe kerültek – és a harmadik a geotermia elszalasztása. Egyelőre nincs tétje ennek, mert hatósági ár van, "de tudjuk, hogy nincs ingyen ebéd és ingyen vacsora sem, a hatósági ár, ki tudja, meddig tart: abban a pillanatban bizony óriási jelentősége lenne annak, ha a város önállóan és a saját lábán állva tudná működtetni azt a távhőrendszert, amit egyébként is folyamatosan fejleszteni és korszerűsíteni kell". Ez irányban szorgalmazná minden illetékes erőfeszítését, hogy ezt a geotermális rendszert tovább tudják erősíteni. 

Dr. Árvay István polgármester szerint soha nem volt arról szó, hogy a város legyen a hőtermelő. Ettől most is óvná a várost. Azt kérte, ne keverjék össze a hőtermelést és a hőszolgáltatást. Az, hogy egy város hőtermelő legyen, akkora kitettség és akkora kockázat, amit egy ekkora, de ennél nagyobb városok sem tudnak felvállalni. Nincs is az országban erre egyébként élő példa. Ami az ő előnyük, hogy volt és ma is van egy olyan hőtermelő – a MOTIM-ban egy hulladékhő-hasznosítás és egy gázmotor – ami ezt a kombinált hármas hőtermelési mechanizmust össze tudja fésülni. Ez egy három lábon álló hőtermelő rendszer, ami ilyen módon nagy biztonságot ad. Még így is óvná a képviselő-testületet, hogy egy olyan döntést hozzon, hogy a hőtermelésben részt vegyen. Épp elég nekik a megtermelt hőnek a szétosztása, ebben jelenleg nekik kockázatuk nincs, hatósági árak mentén folyik ez a tevékenység. "Gáláns az állam, mert a nyereséget helyben hagyja és ezt általában ezekre a mélyvezetésű csövekre vagy éppen a hőközpontok korszerűsítésére tudják fordítani." Árvay szerint nincs ebben a döntésben semmi hiba, összemosni a termálfürdő eladásával, a vízpartok eladásával és a geotermális erőmű építésével viszont nagyon nagy hiba. 

Vida úgy reagált, a városnak a VÜF-ön kívül 17 %-os tulajdonrésze van a kitermelő Kft.-ben, tehát azt gondolja, hogy tulajdonosi szemlélettel kellene eljárniuk. Fenntartja a véleményét, a geotermia Mosonmagyaróvár jövőjét jelentené.