Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A gyilkos gáz nyáron is támadhat

Az elmúlt hétvégén több helyen jeleztek a szén-monoxid-érzékelők a vármegyében. – olvasható a Katasztrófavédelem közleményében. 

  • Szombat délután Téten, egy családi ház fürdőszobájában működő gázbojler mellett elhelyezett érzékelő figyelmeztette a lakókat a veszélyre. A téti önkéntes tűzoltók és a gázszolgáltató szakembere méréseikkel alátámasztották a szén-monoxid jelenlétét. 
  • Vasárnap éjjel Győrben, a Szent István úton szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő. A társasházi lakás fürdőszobájában egy átfolyós vízmelegítő készülék üzemelt, amikor jelzett az érzékelő. A város hivatásos tűzoltói zárt ablakok mellett méréseikkel kimutatták a mérgező gázt, ezért a gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérték, aki szintén igazolta a szén-monoxid jelenlétét. 

Egyik eset során sem sérült meg senki az érzékelő figyelmeztetésének köszönhetően.

A levegő a hőmérsékletétől függően különböző módon viselkedik, a meleg levegő felfelé, a hideg lefelé áramlik. A kéménykör ennek a fizikai tulajdonságnak az elvén működik, ezért nyáron – mivel a külső hőmérséklet magasabb a bentinél – a nem kifogástalanul működő készülékekből és kéményekből visszaáramolhat a mérgező gáz a lakás légterébe.  – írják. 

Az elszennyeződött rendszerben lelassul a levegő áramlása, amelyet például egy páraelszívó készülék használata fokozhat és akár légdugó is kialakulhat az égéstermék-elvezetőben. A megfelelő levegő-utánpótlás hiányában az elszívó készülék a lakás légterébe visszaszívhatja a szén-monoxidot, ezért fontos a folyamatos szellőzés biztosítása a nyílt égésterű berendezések (átfolyós vízmelegítő, gáztűzhely) használata esetén, akár az ablakokba szerelhető résszellőzőkön keresztül. 

A biztonság érdekében ajánlott ezeket a készülékeket és az égéstermék-elvezetőket is időközönként felülvizsgáltatni. 

Érdemes a nyári időszakban elvégeztetni a kémények, fűtőberendezések időszakos ellenőrzését, mert fűtési szezon elején hosszabb a várakozási idő a szakember megérkezéséig.