Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Erotika, fülledt éjszakák, cirkuszi hangulat – ez így egyben maga a Moulin Rouge, mely éppen 133 éve nyitotta meg kapuit Párizsban. 

A negatív is reklám

A Vörös Malmot, Párizs nemzetközileg legismertebb lokálját Joseph Oller és Harold Zidler, két francia artista impresszárió nyitotta meg 1889. október 6-án. 

Az ötletet  – nyilván a felvállalt erotikus hangulatot – felháborodás övezte. Bár adatok arra vonatkozóan, hogy a hölgyek vagy az urak tiltakoztak jobban, nincsenek. Sejtéseink vannak. A hely rossz híre viszont becsalta a közönséget. A botrányos tánc, a kánkán és a táncosnők, valamint Touluse-Lautrec zseniális plakátjai gyorsan híressé, majd világhírűvé tették a mulatót.

A kánkán és a revütánc bölcsője

Olyan sztárok léptek fel, mint Mistinguett, Josephine Baker, Maurice Chevalier. Édith Piaf 1944-ben itt mutatta be Yves Montand-t. Fellépett benne Ginger Rogers, Liza Minnelli, Frank Sinatra is. Sőt, Medveczky Ilona is eljutott a Moulin Rouge színpadára.

Helyet adott a gazdagok züllésének

Kor -dokumentumok szerint Montmartre akkoriban nem volt felkapott. Pontosan ezért kedvelték. Tulajdonképpen a Moulin Rouge lehetőséget adott a gazdagok fesztelen szórakozásának. Hamar központi közösségi hellyé vált. 

Népszerűsége ma is töretlen 

A Moulin Rouge-ban minden este két előadást tartanak 21 és 23 órakor. Az aktuális show elnevezése mindig F-fel kezdődik, 1999 óta a Féerie-t (“Tündérvilág”) láthatja a közönség. A kilencszáz férőhelyes nézőtéren közel 100 százalékos volt a kihasználtság a pandémia előtti időkben. Évente több, mint 630 ezer vendég látogatott el a varietébe.  A fogyasztási adatok szerint a mulató a világ legnagyobb pezsgőfogyasztója: a vendégek évente 240 ezer üvegnyi habzó italt fogyasztanak el.

Tudtad? Nekünk is van Molulin Rouge-unk?

A párizsi Moulin Rouge mintájára Somossy Károly is megnyitotta orfeumát hazánk fővárosában. A Nagymező utca 17- ben  artisták, színészek no és táncos lányok vonzották a közönséget. A háború ideje alatt nevét Vörös Malomra kellett magyarosítani. Működése a hatvanas évek alatt virágzásnak indult. Egyes információk szerint a politika tekintetét sem kerülte el a "Malom", szemmel  tartották a mulatót. Olyannyira, hogy időnként a hazai politikai élet prominensei is felbukkantak, szórakozás gyanánt. A hírek úgy szólnak: Kádár Jánoson kívül szinte mindenki előfordult itt…