Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A hét második felében tetőzhet a Duna (Friss helyszíni fotók)

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már védekeznek a vízügyesek több régiós szakaszon is az érkező árhullám miatt: egyelőre első fokú az árvízvédelmi készültség. 

A Duna német és osztrák részvízgyűjtőin a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban további számottevő mennyiségű csapadék várható. A lehulló csapadék hatására további vízszintemelkedésekre számítanak a vízügyesek. A tetőző érték harmadfokú készültség szintjénél lehet. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság egyelőre vizsgálja, hogy szükség lesz-e vízügyesek átcsoportosítására a Tisza mellől. A Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson II. fok felett, akár III. fokot megközelítően tetőzik a folyó a hét második felében. Itt a Duna szintje hétfő délelőtt 505 centiméteren állt, a jelenlegi előrejelzés szerint 6 méter körül tetőzhet csütörtök-péntek körül. 

Vasárnaptól belvízvédekezés indult a Rábca, a Duna és a Mosoni-Duna menti belvízvédelmi szakaszon – közölte az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Hétfő reggeltől már árvízvédelmi készültség is életbe lépett a Vének-dunaremetei, a Dunaremete-rajkai és a Vének–dunaszentpáli árvízvédelmi szakasz Bácsai gátőrjárásán.
A Győr-Szol Zrt. a Rába áradása miatt Győrben, a Petőfi híd alatti és melletti ingyenes parkolót június 2-án, vasárnap délután lezárta. Az árvíz miatt az Aranypart I. szabadstrand június 1-jére tervezett nyitása is elmaradt.

 

FRISSÍTÉS: 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a hétfő reggeli számítások szerint a hazai szakaszon Nagybajcsnál a III. fokot megközelítően a péntek reggeli órákban tetőzik a Duna, míg Budapesten a hétvégén várható a tetőzés I. fokot meghaladó, az alsó rakpart szintjét megközelítő vízállással. A következő hat napban Komáromnál, Esztergomnál, Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál I. fok feletti, a Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött szintén az I. fokú szintet meghaladó vízszint várható.