Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A héten is gyérítik a vérszívókat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A héten hat vármegyében, a többi közt Győr-Moson-Sopron vármegyében is lesz szúnyoggyérítés – közölte a Katasztrófavédelem. 

Összesen 176 településen lehet majd találkozni a földi permetezést végző járművekkel a késő esti, éjszakai órákban. 

A tavasz végén, nyár elején az ország nagy részén alakult ki komoly szúnyogártalom, amit a folyók kisebb áradása és a csapadékos időjárás okozott. Ezért a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés áprilistól folyamatos volt, majd májusban megkezdődött a kifejlett szúnyogok gyérítése is.

A tájékoztatás szerint a nagy kiterjedésű ideiglenes tenyészőhelyek többsége mostanra kiszáradt, így csökken a vérszívók utánpótlása. Ugyanakkor lokálisan akadnak még olyan ideiglenes állóvizek, amelyekben szúnyogok fejlődnek, illetve az állandó vizekben is fejlődnek lárvák, ezért továbbra is szükség van gyérítésre, de kisebb területen.

A katasztrófavédelem honlapján megtalálható a részletes településlista a tervezett gyérítési dátumokkal. A központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.