Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kiváló termésre, a tavalyi duplájára.  Idén korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja az agrárminiszter tájékoztatása szerint.

1731 termelő foglalkozik a termesztésével

A területek nagysága összesen 4938 hektár. Az utóbbi években jelentősen nőtt ez a területnagyság, ez azért is fontos, mert a kajszibarack felhasználási területe változatos. Május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak a gazdák Nagy István szerint. 

"Az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack-termesztők számára, amely legalább 50 százalékos, de maximum 65 százalékos forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit.”

A kajszibarack kiváló antioxidáns-forrás, magas béta-karotin-, valamint A-, C- és E-vitamin-tartalommal bír, emellett fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában.

(forrás: mti/fotó: pixabay)