Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csak őszintén: a szállodából viszel magaddal emléket vagy minden a helyén marad? Van, aki elpirul egy miniszappan bőröndbe ejtése után, más szinte a köntösben távozik. Persze mindennek van határa és illeme!

Vajon mit szabad és mit tilos? 

A leginkább kelendő portéka a szappan, a mini tusfürdő, sampon vagy éppen testápoló. Ezekért senki nem fog utánad telefonálni.  Ezek amúgy is amolyan „turistaadagok”. Ma már egyre gyakoribb, hogy – ha a szálláshely megengedheti magának – saját logóval, felirattal ellátott pipere dolgokat helyez a fürdőbe, hatásos reklám gyanánt. 

A különböző apró ajándékok, melyek a szobához járnak szintén "mozdíthatók". Ilyen például a teafilter, egy-két kávékapszula vagy éppen illatos mécses. Van, ahol pezsgővel fogadják a vendégeket, amit, ha helyben nem fogyasztasz el, nyugodtan magaddal viheted a távozáskor. 

Cipőkanál, fésű, eldobható borotva

Ma már ezek is zsák számra megtalálhatók a raktárba, ráadásul ezek sem szolgálnak ki több utast. No persze ne csilliárd értékű míves cipőkanálra gondolj, de kedves emlékeket idézhet annak egyszerűbb formája is. Viheted a fésűt, a borotvát, a szállodai golyóstollat, prospektusokat.  

Az ágynemű marad!

Csakúgy, mint a törölköző vagy a köntös. Ne mosolyogj, hidd el, van aki szinte abban libben ki a szállodából. Ez viszont több, mint szemtelenség. Pedig egy felmérés szerint az emberek 68 százaléka vitte már haza valamelyiket. A fogasok, a kávés-, teáscsészék, poharak és evőeszközök esetében sem illik a meglovasítás. Nagyon sok helyen működik ajándékbolt, ahol a szálloda emblémájával ellátott ajándéktárgyak vásárolhatók. Így joggal várják el, hogy ne vidd magaddal a paplanhuzatot. 

Tehát ez esetben is tudni illik, hogy mit illik!