Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pontosabban a világ legjobb strandjainak listáján. Megelőzve például Sarm es-Sejket, Bledet, Miamit vagy Zell am Seet.
A londoni BeachAtlas a hagyományos értékek mellett nem hagyta figyelmen kívül a szórakozási lehetőségeket, a közösségi életet, a természeti értékeket. De az is szempont volt, hogy a terület az adott ország jelentőségtérképén hogyan szerepel. Márpedig „nekünk a Balaton a riviéra”.

A lista élén nagy fölénnyel Francia Polinézia gyöngyszeme, Bora Bora végzett, amelyet a „pingvines” dél-afrikai, Fokváros melletti Boulders Beach és a hawaii, Honolulu melletti Waikiki követ. 

A legjobb európai strand csak a 13. helyezést érte el – írja oldalán az index portál – Cap d'Agde nem a Riviérán, az Azúr-parton nyúlik a Földközi-tengerbe, hanem Montepellier-től délre, a spanyol határ felé.

A Balaton a világ lista hatvanadik helyén

Esetében például kiemelték a történelmi múltat, mely szerint „a Balaton ritka találkozásokat tett lehetővé a kelet- és nyugatnémetek között, ezzel pedig megerősítette történelmi hídszerepét a megosztott országok és nemzetek között”.

(fotó: pixabay)