Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A gyerekek ajándékozása természetes dolog karácsonykor, mind gyűjtögetjük már egy ideje a nekik szánt meglepetéseket, én például egész évben jegyzetelek, ha kiejtenek a szájukon egy kívánságot, hogy legyen miből választani az ünnepekre. Mert nyilván nem mind a 100 kívánságot fogom teljesíteni a karácsonyfa alatt, hanem kiválogatom a legjobb ötleteket a nagy kupacból. Úgy tűnik azonban, hogy a válogatás nem mindenkinek az erőssége, legalábbis egyre több szülő panaszkodik arról, hogy a nagyszülők teljesen elszabadulnak az ünnepek körül, és irgalmatlan sok ajándékot hoznak az unokáknak – ami cuki amúgy, de nem biztos, hogy jót tesz a gyerekeknek.

 

A túl sok karácsonyi ajándék nem tesz jót a gyereknek
Melissa Willets kétgyermekes anya is úgy járt a nagyszülőkkel, hogy már azon szorong karácsony előtt egy hónappal, hogy milyen sok csomaggal állítanak majd be a nagyszülők, és hogy a nagyi ajándékai mellett nevetségesnek fognak kinézni a szülőktől kapott ajándékok. „Vajon eleget tettem? – teszi fel a kérdést az anya. – Vajon a gyerekeim nagy csalódásnak fogják tartani az ajándékainkat? Arról nem is beszélve, hogy hatalmas szorongás marad bennem, hogy hova a fenébe fogom tenni ezt a sok sza… ööö, cuccot.”

Melissa családjában egyfajta versengés alakult ki a nagyszülőkkel, hogy ki tudja felülmúlni a másikat az ajándékok terén, de ez egyértelművé vált az anya számára, hogy nem vezet semmi jóra. Aztán belebotlott a közösségi oldalakon több olyan videóba, bejegyzésbe, amelyeket olyan szülők osztottak meg, akik ugyanilyen frusztráltak a nagyszülők által az ünnepek idején az unokákra zúdított ajándékok puszta mennyisége miatt.

 

„Sok anyuka és apuka folyamodott ahhoz, hogy a nagyszülők számára az ajándékok számának korlátozását írja elő – írja az anya. – Sőt, egy Reddit-felhasználó úgy döntött, hogy ha a nagymama nem tartja be a szabályokat, akkor elajándékozza a felesleges szajrét, amitől a nagymama nem volt túlságosan elragadtatva.”

A TikTok-on @workingmomsrn nevű felhasználó egy videóban meséli el, hogy tavaly a nagymama gyerekenként 20 ajándékkal jelent meg. Idén az anya azt kérte a nagyitól, hogy korlátozza az ajándékokat fejenként háromra, a nagymama azonban megtalálta a módját, hogy megkerülje ezt a kérést: adventi naptárakat készített az unokáknak, amelyek a karácsonyig tartó 25 nap mindegyikére tartalmaznak egy-egy ajándékot. A videó alatt több szülő is kommentelt hasonló élményekről, az egyik elmesélte, hogy 30 darab ajándékkal jött a nagyi karácsonykor, és ugyanígy korlátozást akar bevezetni a meglepetések számára, egy másik pedig azt kérte a nagyszülőktől, hogy ne játékokat és tárgyakat adjanak ajándékba az unokáknak, hanem inkább élményajándékkal készüljenek.

 

@workingmomsrn ????#spoiled #3x25giftslolhelp ? som original – ³??

Bármilyen szabályokat is fektetnek le a szülők az ajándékozással kapcsolatban, úgy tűnik, hogy a nagyszülők úgyis megtalálják a módját annak, hogy végül úgy legyen, ahogy ők akarják. Míg egy TikTok-felhasználó tiszteletlennek nevezte az adventi naptáras nagymamát, mások pedig úgy érezték, hogy be kellett volna tartania a szülő kívánságát, van a dolognak egy másik oldala is: sok felhasználó érvel a korlátok ellen, mondván, hogy egy nap a nagyszülők már nem lesznek a gyerekekkel, és örüljenek a szülők, hogy ilyen sok örömet szeretnének szerezni a nagyik az unokáknak. Mindkét oldalnak van igazsága, mindenkinek a saját családi körülményei és viszonyai szerint kell bölcs döntést hoznia, hogy korlátozza a nagyit az ajándékok számában vagy sem. Az biztos, hogy a gyerek pont annyira lesz boldog négy ajándéktól, mint 20 csomagtól.