Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

A német egység napja – egy különleges ünnep

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Német Egység Napja alkalmából hagyományos ünnepség helyett idén először szervezett a történelem munkaközösség egy több évfolyamot érintő vetélkedőt.

Elsőként a 7-11. osztályos tanulók, a 12. osztályosok támogatásával az iskola épületének folyosóin egy plakátkiállítás segítségével tájékozódtak. Ezt követően a "Kahoot"-platformon keresztül sor került egy kvízre, amelyben a tanulók osztályonként vettek részt. A „Német Egység Napjával” kapcsolatos további információt videón keresztül kaptak, és az esemény természetesen előzőleg a történelemórákon is téma volt.

A kvíz összesen 18, a tanárok által megfogalmazott kérdésből állt, és szándékosan beépített buktatókat tartalmazott helytelen állítások formájában. Íme két példa:

Kvíz – Hogyan próbálkoztak a keletnémetek elhagyni az országot? Igaz vagy hamis – Egyesülés: 1990. október 3-tól már csak egy Németország létezett.

A válaszokat rövid időn belül kellett feltölteni, és az eredmény minden esetben azonnal látható volt. A feladatok megoldása mind gyorsaságot, mind alapos megfontolást igényelt. Minden résztvevő osztály tanulói lelkesen versenyeztek – végül a 11.a osztály szerezte a legtöbb pontot, de a többi osztály eredményei is dícséretre méltóak.

"Fődíjként" a győztes osztály tanulói a SchulCafé-ban beváltható utalványokat kaptak.

Összességében a Német Egység Napjáról való interaktív megemlékezés mindenképpen sikeresnek mondható, mivel a tanulók játékos formában mélyíthették el a német történelem e jelentős eseményével kapcsolatos ismereteiket.