Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bármily hihetetlen, negyven éve mutatták be először a Broadway-n a "Macskák" című musicalt. Több mint húsz évig folyamatosan játszották.  

A londoni West Enden mutatkozott be 1981-ben. Ezt követte 1982-a Broadway. Majd Budapest 1983-as premierrel.

A Broadway történetének leghosszabb ideig futó darabja volt, míg Webber egy másik musicalje, Az Operaház Fantomja meg nem előzte.

Hazánkban a Madáchnak volt először "Macskája"

Az ősbemutatóra a musical szövegét Romhányi Károly fordította magyarra. 

"A hazai bemutató ötlete Szirtes Tamás fejében merült fel, aki bakelitlemezen kapta meg a musical zenéjét, amelybe azonnal beleszeretett. Amikor megnézte a londoni előadást, lenyűgözte és magával ragadta a zene, a tánc, a látvány egysége, és azonnal elhatározta a darab magyarországi bemutatóját a Madách Színházban."

A siker sokakat inspirált, közönségcsalogató darab volt a javából. Ma már több, mint 1400-szor adták elő. Többek között a szegedi, debreceni, nyíregyházi közönség tapsolhatott a szereplőknek. 

Magyar színházi rekordként – 2015-ig – több mint 1,6 millió néző vásárolt jegyet az előadásokra.

Cica-micák bőrébe bújva

Hazánkban a darab megélt három felújítást és számtalan macskát a színpadon. Már 270 művész lépett fel benne. 2018. március 25-én lett a magyar színháztörténet jubileumaként 35 éves a Madách Színház Macskák című előadása.

Néhány név az elmúlt évtizedekből, akik szereplői voltak a darabnak: Haumann Péter, Almási Éva, Paudits Béla, Szerednyey Béla, Szolnoki Tibor, Laklóth Aladár, Weil Róbert, Bajza Viktória, Gallusz Nikolett és Malek Andrea

Generációk nőttek fel rajta

A ma már nagymama korú egykori színházlátogatók unokája is nagy eséllyel látta valahol a darabot. Ez is, egyfajta örök musical. Tavaly ősszel a Macskák 1500. előadása zajlott a budapesti teátrumban, ami ezzel az ünnepélyes eseménnyel nyitotta meg az új évadát. Ez egyfajta mérföldkő volt a produkció életében. A jubileumi előadáson több egykori szereplő bújt újra jelmezbe. 

Ezt tehát a múlt. De nézzük a jelent. A Madách novemberben műsorra tűzte a darabot.

A népszerűségét igazolja, hogy úgy tűnik: minden jegy elkelt…