Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A szélsőséges időjárás okozta a legtöbb fejtörést a tűzoltóknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felborultak az arányok 2023-ban. A Kálóczy téri idősek otthonában a lift gyulladt ki, egy Bajcsy-Zsilinszky úti társasházban a tetőtérben csaptak fel a lángok. Ezzel együtt a tűzeset a vonulások egyharmadát tette ki, kétharmaduk viharkárokhoz, egyéb műszaki mentésekhez volt köthető.

Erről a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője számolt be az idei első vármegyei közgyűlésen, amelyről korábbi cikkünkben is olvashatnak. 

Nagy segítséget jelentettek az önkéntesek is

Sallai Péter elmondta, 2023-ban csaknem 3.900-szor kérték a tűzoltók segítségét, ami 12 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest. Úgy fogalmazott, az úgynevezett mentő tűzvédelem ma már elképzelhetetlen az itt működő 75 önkéntes egyesület nélkül, amelyek 1019 vonulásból vették ki a részüket. Állami támogatásuk összege 2016 óta változatlan, az összesen 700 millió forintból 70 millió forint jut térségünkbe. 

Sallai Péter kiemelte, a tűzvizsgálatok nagy többségénél sikerült megállapítani a keletkezés okát, ami szintén jó eredménynek mondható. A dandártábornok kitért 2023 legemlékezetesebb eseményeire is, hiszen a számok mögött ott van a tűzoltók munkája is.

Halálos áldozatokat is követelt az egyik lakástűz

A többi között felidézte a Dana Kft.-nél keletkezett, kettes védelmi fokozatú tüzet, illetve azt a napot, amikor az egyik Bajcsy-Zsilinszky úti társasház tetőtéri lakásában csaptak fel a lángok (ennek nyomai láthatók nyitóképünkön), két halálos áldozatot követelve. Sallai Péter hozzátette, nagy szükség volt a Győr-Szol közreműködésére is, mert a mentést az ónos eső miatt kialakult csúszós utak nehezítették.

Életeket mentett a tűzjelző 

Emlékezetes volt még a Fertő tavon keletkezett tűz, amely Ausztriából terjedt át Magyarországra. Sopronban egy robbanáshoz kellett vonulni, amelyben egy idős férfi vesztette életét. Győrben, a Kálóczy téri idősek otthonában gyulladt ki a lift. Hogy nem történt tragédia, a gyors beavatkozás mellett annak volt köszönhető, hogy ki tudták menekíteni az embereket, és jól működtek a tűzjelzők is.

Győr-Moson-Sopron vármegye közgyűlése elfogadta Sallai Péter beszámolóját.