Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A Szentlélek-egyházközösség hívei másodjára kemény hangú levelet írtak a megyéspüspöknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy portálunk is megírta: Győrben nagy port kavart, amikor néhány hete híre ment, hogy Benkovich Ferenc plébánost várhatóan nyugdíjazni fogja a püspöke. Két hete a hívek a Szentlélek templom szentelése óta nem látott tömegben demonstráltak papjuk mellett az úrnapi körmeneten. Ezek után pedig levelet írtak Ferenc pápának és Erdő Péter bíborosnak is, hogy az atya maradhasson.

A kérdés azonban szombaton eldőlt, a papszentelések után Veres András győri megyéspüspök nyilvánosságra hozta a személyi változásokat. Ezek között pedig olvasható, hogy „Benkovich Ferenc plébániai kormányzó urat a kánoni életkor betöltése után két évvel, köszönete nyilvánítása mellett felmentette a Győri Szentlélek-plébánia lelkipásztori ellátása alól, és nyugállományba helyezte”.

Ezzel párhuzamosan Kálmán Imre püspöki irodaigazgatót kinevezte a Szentlélek-plébánia plébánosává, és megerősítette irodaigazgatói, valamint az Apor Vilmos Iskolaközpont püspöki biztosi feladatában.

Benkovich Ferenc Győr talán legismertebb katolikus papja, a város díszpolgára, a nyolcvanas években építette meg azt a templomot, amelynek azóta is a plébánosa volt. Nevéhez kötődik a Szentlélek-plébánia mellett a tizenkét osztályos Apor-iskola és óvoda, a győri Szent Anna és a győrújbaráti idősotthon, valamint a lelkigyakorlatos ház mellett a nyugdíjas papok otthona, illetve az, hogy helyet kaptak 1988-ban az egyházmegye kincsei Győrben.

Vasárnap éjjel a hívek újabb levelet írtak a püspöknek, amelyben kemény és fájdalmas mondatok sora szerepel. Néhányat idézünk:

· Tudomásul vesszük püspök úr döntését, mert nem tehetünk mást. Amikor a nép a kéréssel fordul a főpásztora felé, az nem egy figyelmen kívül hagyható esemény – vagy, mint ez a példa is mutatja ez mégsem érdekes.

· Úgy látszik még sincs paphiány, hiszen most ezentúl hárman látják el azt a feladatot, amit ő egyedül, vagy másodmagával végzett az elmúlt időkben.

· Azon is elgondolkodtunk, hogy amikor papi, szerzetesi hivatásokért imádkozunk, vajon milyen példát állít a főpásztor a kispapok, diakónusok, frissen felszentelt papok felé: egy életút végén, ha jól dolgoztál – mehetsz amerre látsz.

· A Szentlélek Plébánia Hívei a hagyományos papír alapú levelezés mellett az internet adta lehetőséget is kihasználva „az égbe kiáltottak” segítségért, meghallgatásért – mindhiába. Senki semmilyen válasszal, biztatással nem reagált: hiszen egy ilyen döntés nem tartozik rájuk…

· Egy ilyen világban, amely körül vesz minket: széteső családok, egyházi-állami szinten megjelenő pedofilbotrányok, a szomszéd országban dúló háború… forgatagában miért van szükség még többezer emberben keserűséget okozni – ez mennyire szolgálja Egyházunk épülését?

A teljes levél itt olvasható