A szezonális ellenőrzés június 26-tól július 7-ig tartott. Országosan több mint 150 táborban jártak a felügyelők, amelyek csaknem 8200 fogyasztó étkeztetését biztosították.
A táborok többsége a jogszabályoknak megfelelően működik.
Eljárást két esetben, egy budapesti és egy Komárom-Esztergom vármegyei tábor üzemeltetőivel szemben indítottak. Átalános tapasztal, hogy a több turnusra tervező táboroztatók felkészültebbek, mint akik csak egy-két hétre fogadnak táborozókat.
A táborok étkeztetését biztosító egységek vizsgálata zajlott
Pozitívumként kiemelhető, hogy az ételek és élelmiszerek nyomonkövetése minden esetben megfelelő volt. Az ételminták kezelésével és a HACCP-ben előírt dokumentumok naprakész vezetésével is alig akadt gond.
Néhány esetben a higiéniai tudás volt hiányos. A hibákat azonnal javították.
Két tábor esetében volt súlyos hiba
Egy budapesti bisztróban és egy Komárom-Esztergom vármegyei étteremben. Például az ételeket nem megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolták, de a higiéniai körülmények is erősen kifogásolhatóak voltak.
A szezonális mustra ellenőrzés szakasza augusztus 11-ig folytatódik.
(fotó: illusztráció, pixabay)